Grillowana cebula

Drukuj

Grillowana cebula podawana jest jako przystawka lub dodatek do mięs z grilla. Przepis na nią dostałyśmy od naszej koleżanki z Sardynii. Cebulka rozpływa się w ustach i idealnie komponuje się ze składnikami posypki. Jest bardzo dobra i godna polecenia :)



Składniki, 4-6 porcji:
1 kg dużych cebul
sól
7 łyżek bułki tartej
4 łyżki startego parmezanu / grana padano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
70 g suszonych pomidorów w oleju
szczypta soli morskiej
3 szczypty suszonego oregano
4-5 łyżek oliwy z oliwek extravergine

1.    Cebule obrać i pokroić na 1cm plasterki.
2.    Lekko posolić i odstawić na 1,5 h, żeby puściły sok.
3.    Osuszyć na papierowych ręcznikach.
4.    Nastawić piekarnik na 150°C.
5.    Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i ułożyć w nim cebule.
6.    Do miski wsypać bułkę tartą, parmezan i natkę pietruszki.
7.    Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do miski i doprawić solą i oregano.
8.    Wlać oliwę i wszystko dobrze wymieszać.
9.    Nałożyć posypkę na każdy plaster cebuli.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości (ok. 30-40 min).
11.  Podawać na ciepło lub na zimno.



0 komentarze:

Prześlij komentarz