Grillowana cebula podawana
jest jako przystawka lub dodatek do mięs z grilla. Przepis na nią dostałyśmy od
naszej koleżanki z Sardynii. Cebulka rozpływa się w ustach i idealnie komponuje
się ze składnikami posypki. Jest bardzo dobra i godna polecenia :)
Składniki, 4-6 porcji:
1 kg dużych cebul
sól
7 łyżek bułki tartej
4 łyżki startego parmezanu / grana padano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
70 g suszonych pomidorów w oleju
szczypta soli morskiej
3 szczypty suszonego oregano
4-5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
1. Cebule obrać i pokroić na 1cm
plasterki.
2. Lekko posolić i odstawić na 1,5
h, żeby puściły sok.
3. Osuszyć na papierowych
ręcznikach.
4. Nastawić piekarnik na 150°C.
5. Żaroodporne naczynie wysmarować
oliwą i ułożyć w nim cebule.
6. Do miski wsypać bułkę tartą,
parmezan i natkę pietruszki.
7. Suszone pomidory pokroić w
kostkę, dodać do miski i doprawić solą i oregano.
8. Wlać oliwę i wszystko dobrze wymieszać.
9. Nałożyć posypkę na każdy
plaster cebuli.
10. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec do miękkości (ok. 30-40 min).
11. Podawać na ciepło lub na zimno.
0 komentarze:
Prześlij komentarz