Kolejny prosty i szybki w przygotowaniu makaron :) Pasta
jest bardzo pyszna i można ją również zrobić bez tuńczyka. W takiej wersji
konieczny już jest dodatek parmezanu :) Bardzo polecamy!
Składniki, 3 porcje:
3 l wody
1 ½ łyżki soli
½ średniej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
2 małe cukinie
3 szczypty soli morskiej
peperoncino
300 g makaronu fettuccine /
spaghetti / penne
150 g pomidorków koktajlowych
½ łyżeczki cukru
1 puszka tuńczyka (masa ryby
130 g)
30 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
parmezan starty na drobnych
oczkach (opcjonalnie)
1.
Nastawić wodę na
makaron i wsypać sól.
2.
Cebulę pokroić w
drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć na złoty kolor.
3.
Cukinię przekroić
wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w ½ cm plasterki i dodać na patelnię.
4.
Posolić, posypać
peperoncino, przykryć pokrywką i dusić przez 10 min.
5.
Na wrzącą wodę wrzucić fettuccine i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
6.
Pomidorki
koktajlowe pokroić w ćwiartki, dodać do cukinii, wsypać cukier i smażyć przez 5 min.
7.
Dodać odsączonego
z oleju tuńczyka, podlać winem i odparować (ok. 2 min).
8.
Dodać natkę
pietruszki i wymieszać.
9.
Dwie chochle sosu
wymieszać z odcedzonym makaronem i wyłożyć na talerze.
10.
Polać makaron resztą
sosu i posypać parmezanem.
A tuńczyk jaki? W oleju, w sosie własnym czy w wodzie?
OdpowiedzUsuńW kawałkach w oliwie lub oleju.
OdpowiedzUsuń