Fettuccine z tuńczykiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Drukuj

Kolejny prosty i szybki w przygotowaniu makaron :) Pasta jest bardzo pyszna i można ją również zrobić bez tuńczyka. W takiej wersji konieczny już jest dodatek parmezanu :) Bardzo polecamy!
 

Składniki, 3 porcje:
3 l wody
1 ½ łyżki soli
½ średniej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 małe cukinie
3 szczypty soli morskiej
peperoncino
300 g makaronu fettuccine / spaghetti / penne
150 g pomidorków koktajlowych
½ łyżeczki cukru
1 puszka tuńczyka (masa ryby 130 g)
30 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
parmezan starty na drobnych oczkach (opcjonalnie)

1.     Nastawić wodę na makaron i wsypać sól.
2.     Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć na złoty kolor.
3.     Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w ½ cm plasterki i dodać na patelnię.
4.     Posolić, posypać peperoncino, przykryć pokrywką i dusić przez 10 min.
5.     Na wrzącą wodę wrzucić fettuccine i gotować wg zaleceń na opakowaniu.  
6.     Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, dodać do cukinii, wsypać cukier i smażyć przez 5 min.
7.     Dodać odsączonego z oleju tuńczyka, podlać winem i odparować (ok. 2 min).
8.     Dodać natkę pietruszki i wymieszać.
9.     Dwie chochle sosu wymieszać z odcedzonym makaronem i wyłożyć na talerze.
10.  Polać makaron resztą sosu i posypać parmezanem.




2 komentarze: