Sznycle cielęce z pieczarkami to idealna propozycja na wykwintny
obiad czy kolację. Wszyscy goście na pewno będą zachwyceni! Mięso jest tak
mięciutkie, że aż rozpływa się w ustach. Zarówno sos pieczarkowy, jak i sznycle
mają cudowny, maślano-winny smak, do którego chce się ciągle powracać… To jedno
z naszych ulubionych dań. Spróbujcie koniecznie!
Składniki, 3 porcje:
1 mała cebula
40 g masła
400 g pieczarek świeżych / mrożonych
3 szczypty soli morskiej
400 g cielęciny / wołowiny
4 łyżki mąki pszennej
60 g masła
50 ml białego wytrawnego wina
peperoncino do smaku
1.
Cebulę pokroić w
małą kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor w szerokim i płaskim garnku.
2.
Pieczarki pokroić
na plasterki, dodać do cebuli, posolić i smażyć ok. 15 min, aż odparuje połowa
płynu.
3.
Cielęcinę pokroić
na 0,5 cm plastry i obtoczyć w mące.
4.
Na patelni rozpuścić
masło i zrumienić mięso z obu stron.
5.
Posolić każdy
plasterek i przełożyć podsmażone sznycle do garnka z pieczarkami.
6.
Podlać winem i odparować
(ok. 2 min).
7.
Dusić pod
przykryciem ok. 30 min, aż mięso będzie miękkie. Jeśli podczas duszenia zostanie
mało wody z pieczarek, mięso należy podlać szklanką wody i dodatkowo posolić.
8.
Pod koniec duszenia
dodać peperoncino wg uznania.
9.
Podawać ze świeżą
bagietką, ziemniakami, ryżem lub kaszą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz