Ziemniaki z paróweczkami, pomidorami
i oregano - kto jeszcze nie jadł tej potrawy, niech żałuje. Jest bardzo
smaczna, dzieci ją uwielbiają. Dodatek pomidorów i oregano sprawia, że tak
proste składniki stają się wyjątkowe. Kiedy będziecie chcieli ugotować sobie zwykłe
parówki z musztardą lub ketchupem, koniecznie przypomnijcie sobie o tym
przepisie! ;)
1,2 kg ziemniaków
700 ml oleju roślinnego
3 szczypty soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
200 g parówek
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skórek
3 szczypty soli morskiej
1,5 łyżeczki cukru
3 szczypty suszonego oregano
3 łyżki białego wytrawnego wina
1. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć
i pokroić wzdłuż na pół, a następnie na 0,5 cm plasterki.
2. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć
ziemniaki.
3. Usmażone ziemniaki odsączyć
na ręcznikach papierowych i posolić do smaku.
4. Parówki pokroić na małe
kawałki lub 0,5 cm plasterki.
5. Z patelni wylać olej ze
smażenia, ostrożnie wytrzeć ją ręcznikiem papierowym, rozgryzać na niej oliwę z
oliwek i przysmażyć paróweczki (ok. 4 min), mieszając od czasu do czasu.
6. Do średniego garnka przełożyć
pomidory i gotować pod przykryciem 15 min.
7. Doprawić solą, cukrem, oregano
i gotować jeszcze 5 min.
8. Dodać przysmażone paróweczki,
podlać winem, odparować ok. 2 min i zdjąć z ognia.
9. Włożyć ziemniaki i delikatnie
wymieszać z sosem pomidorowym.
10. Od razu podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz