Biała kiełbasa w białym winie z boczkiem i cebulką

Drukuj

Kiełbaski najpierw obsmażamy z boczkiem i cebulą, zalewamy białym winem i na koniec wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach cebula jest wystraczająco miękka, a kiełbasa przechodzi wszystkimi smakami. Zapiekanie w piekarniku można pominąć, kontynuując smażenie na patelni (na małym ogniu). Polecamy z sałatką wielowarstwową, sałatką z kukurydzy, peperonatą lub caponatą.
 
Składniki, 4 porcje:
6 plasterków surowego wędzonego boczku
biała kiełbasa (2 „ślimaczki”)
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku rozgniecione dłonią
2 szczypty soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
100 ml białego wytrawnego wina / wody

1.    Piekarnik nastawić na 200°C.
2.    Boczek pokroić w paseczki, wrzucić na nierozgrzaną patelnię i smażyć przez 3 min.
3.    Na wytopionym tłuszczu obsmażyć kiełbasę z dwóch stron.
4.    Wlać oliwę, dodać cebulę oraz czosnek, posolić, popieprzyć i smażyć przez 5 min na małym ogniu.
5.    Zalać winem, odparowywać przez 2 min, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min.



1 komentarze:

  1. mmmm..... kocham połączenie mięsa z winem... coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń