Kiełbaski
najpierw obsmażamy z boczkiem i cebulą, zalewamy białym winem i na koniec wstawiamy
do piekarnika. Po 15 minutach cebula jest wystraczająco miękka, a kiełbasa
przechodzi wszystkimi smakami. Zapiekanie w piekarniku można pominąć, kontynuując
smażenie na patelni (na małym ogniu). Polecamy z sałatką wielowarstwową, sałatką z kukurydzy, peperonatą lub caponatą.
Składniki, 4 porcje:
6 plasterków surowego wędzonego boczku
biała kiełbasa (2 „ślimaczki”)
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku rozgniecione dłonią
2 szczypty soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
100 ml białego wytrawnego wina / wody
1.
Piekarnik nastawić na 200°C.
2.
Boczek pokroić w paseczki, wrzucić na
nierozgrzaną patelnię i smażyć przez 3 min.
3.
Na wytopionym tłuszczu obsmażyć
kiełbasę z dwóch stron.
4.
Wlać oliwę, dodać cebulę oraz czosnek,
posolić, popieprzyć i smażyć przez 5 min na małym ogniu.
5.
Zalać winem, odparowywać przez 2 min,
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min.
mmmm..... kocham połączenie mięsa z winem... coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuń