Jak mogliście się już przekonać, tuńczyk z sosem pomidorowym
to udane połączenie smaków. Jakiś czas temu odkryłyśmy, że do tych dwóch
składników pasuje również fasolka szparagowa. Przepis
zdradziła nam przemiła pani z targu w Palermo. Namówiła nas na spróbowanie tej
smacznej pasty i nie pożałowałyśmy. Podczas sezonu na fasolkę zapewne nieraz przyrządzicie
ją z bułką tartą. Jeżeli zostanie Wam niewielka ilość fasolki, wykorzystajcie
ją do tej pasty!
300 g makaronu casarecce /
innego krótkiego
3 l wody
1 ½ łyżki soli morskiej
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 puszka krojonych pomidorów
bez skórki
3 szczypty soli morskiej lub
do smaku
1 łyżeczka cukru
peperoncino do smaku
1 puszka tuńczyka w oliwie z
oliwek lub oleju
200 g ugotowanej fasolki szparagowej
1.
Makaron wrzucić
na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.
Czosnek pokroić w
grube plasterki i przysmażyć na małym ogniu na złoty kolor.
3.
Dodać pomidory i dusić
pod przykryciem przez 20 min.
4.
Doprawić solą,
cukrem i peperoncino.
5.
Dodać odcedzonego
tuńczyka i wymieszać.
6.
Fasolkę
szparagową pokroić w ok. 3 cm kawałki, wrzucić do sosu i zagotować.
7. Makaron odcedzić i wymieszać z
połową sosu.
8.
Nałożyć na talerze i polać pozostałym sosem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz