Casarecce z tuńczykiem i fasolką szparagową

Drukuj

Jak mogliście się już przekonać, tuńczyk z sosem pomidorowym to udane połączenie smaków. Jakiś czas temu odkryłyśmy, że do tych dwóch składników pasuje również fasolka szparagowa. Przepis zdradziła nam przemiła pani z targu w Palermo. Namówiła nas na spróbowanie tej smacznej pasty i nie pożałowałyśmy. Podczas sezonu na fasolkę zapewne nieraz przyrządzicie ją z bułką tartą. Jeżeli zostanie Wam niewielka ilość fasolki, wykorzystajcie ją do tej pasty!

Składniki, 3 porcje:
300 g makaronu casarecce / innego krótkiego
3 l wody
1 ½ łyżki soli morskiej
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
3 szczypty soli morskiej lub do smaku
1 łyżeczka cukru
peperoncino do smaku
1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek lub oleju
200 g ugotowanej fasolki szparagowej

1.    Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.    Czosnek pokroić w grube plasterki i przysmażyć na małym ogniu na złoty kolor.
3.    Dodać pomidory i dusić pod przykryciem przez 20 min.
4.    Doprawić solą, cukrem i peperoncino.
5.    Dodać odcedzonego tuńczyka i wymieszać.
6.    Fasolkę szparagową pokroić w ok. 3 cm kawałki, wrzucić do sosu i zagotować.
7.    Makaron odcedzić i wymieszać z połową sosu.
8.    Nałożyć na talerze i polać pozostałym sosem.
 


0 komentarze:

Prześlij komentarz