Najlepsze oliwki na świecie :)
Jeżeli ktoś z Was nie lubi zielonych oliwek, musi koniecznie przygotować je w
ten sposób! Pokochacie je i nie będziecie umieli się od nich oderwać! Do tego
świeża, chrupiąca bagietka maczana w aromatycznej oliwie z oliwek… coś pysznego!
Spróbujcie też oliwek z selerem naciowym :)
250 g świeżych zielonych oliwek / oliwek z pestkami w zalewie
10 łyżek oliwy z oliwek extravergine
3-4 łyżki octu winnego
szczypta soli morskiej
2 ząbki czosnku
listki świeżej mięty
1. Do miseczki włożyć oliwki i zalać
oliwą.
2. Wlać ocet i wsypać sól.
3. Czosnek obrać i pokroić w 3
mm plasterki.
4. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
5. Dodać miętę, znów wymieszać i
odstawić na kilka godzin, żeby oliwki przeszły smakiem czosnku, oliwy i mięty.
6. Podawać ze świeżą bagietką,
maczając ją w oliwie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz