Zielone oliwki z miętą i czosnkiem

Drukuj

Najlepsze oliwki na świecie :) Jeżeli ktoś z Was nie lubi zielonych oliwek, musi koniecznie przygotować je w ten sposób! Pokochacie je i nie będziecie umieli się od nich oderwać! Do tego świeża, chrupiąca bagietka maczana w aromatycznej oliwie z oliwek… coś pysznego! Spróbujcie też oliwek z selerem naciowym :)
 
Składniki, 4 porcje:
250 g świeżych zielonych oliwek / oliwek z pestkami w zalewie
10 łyżek oliwy z oliwek extravergine
3-4 łyżki octu winnego
szczypta soli morskiej
2 ząbki czosnku
listki świeżej mięty

1.     Do miseczki włożyć oliwki i zalać oliwą.
2.     Wlać ocet i wsypać sól.
3.     Czosnek obrać i pokroić w 3 mm plasterki.
4.     Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
5.     Dodać miętę, znów wymieszać i odstawić na kilka godzin, żeby oliwki przeszły smakiem czosnku, oliwy i mięty.
6.     Podawać ze świeżą bagietką, maczając ją w oliwie.




0 komentarze:

Prześlij komentarz