Żurek

Drukuj

Pyszny żurek na domowym zakwasie z białą kiełbaską, boczkiem i jajkiem. Obowiązkowa zupa w śląskim domu :) Smak takiego żuru jest nieporównywalny do tego przygotowanego na kupionym zakwasie. Jest odpowiednio kwaśny, zawiesisty i po prostu wyjątkowy. Żur można również ugotować na samej wodzie, a nie na wywarze z warzyw i kiełbas.
 

Składniki, 6 porcji:
4 l wody
100 g surowego, wędzonego boczku
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
6 białych kiełbas
6 ziemniaków
zakwas na żurek
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 duży ząbek czosnku

150 g surowego, wędzonego boczku i / lub kiełbasy
olej do smażenia (opcjonalnie)
6 jajek na twardo

1.     Do zimnej wody wrzucić boczek oraz obrane warzywa i gotować na małym ogniu przez 15 min od zawrzenia.
2.     Dodać kiełbasę i gotować przez kolejne 15 min.
3.     Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru i gotować do miękkości przez ok. 15 min.
4.     Marchewkę, pietruszkę i seler wyjąć łyżką cedzakową.
5.     Wszystkie kiełbaski przedziurawić widelcem, żeby wzbogaciły smak zupy.
6.     Zakwas wymieszać i powoli wlewać do wywaru, aż osiągnie odpowiednią konsystencję i kwaśność.
7.     Doprawić solą, pieprzem, wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i zagotować.
8.     Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na zimną patelnię i smażyć, aż tłuszcz się wytopi. Jeżeli będzie go zbyt mało, dolać ok. 3 łyżki oleju.
9.     Kilka łyżek boczku z tłuszczem wlać do żuru i wymieszać.
10.  Na talerzu położyć ugotowaną białą kiełbasę i jajko na twardo pokrojone w ósemki.
11.  Zalać żurkiem i polać łyżką boczku z tłuszczem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz