Pyszny
żurek na domowym zakwasie z białą kiełbaską, boczkiem i jajkiem. Obowiązkowa
zupa w śląskim domu :) Smak takiego żuru jest nieporównywalny do tego
przygotowanego na kupionym zakwasie. Jest odpowiednio kwaśny, zawiesisty i po
prostu wyjątkowy. Żur można również ugotować na samej wodzie, a nie na wywarze
z warzyw i kiełbas.
Składniki, 6 porcji:
4 l wody
100 g surowego, wędzonego boczku
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
6 białych kiełbas
6 ziemniaków
zakwas na żurek
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 duży ząbek czosnku
150 g surowego, wędzonego boczku i / lub kiełbasy
olej do smażenia (opcjonalnie)
6 jajek na twardo
1.
Do zimnej wody wrzucić boczek oraz obrane
warzywa i gotować na małym ogniu przez 15 min od zawrzenia.
2.
Dodać kiełbasę i gotować przez kolejne
15 min.
3.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,
wrzucić do wywaru i gotować do miękkości przez ok. 15 min.
4.
Marchewkę, pietruszkę i seler wyjąć
łyżką cedzakową.
5.
Wszystkie kiełbaski przedziurawić
widelcem, żeby wzbogaciły smak zupy.
6.
Zakwas wymieszać i powoli wlewać do
wywaru, aż osiągnie odpowiednią konsystencję i kwaśność.
7.
Doprawić solą, pieprzem, wymieszać z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i zagotować.
8.
Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na
zimną patelnię i smażyć, aż tłuszcz się wytopi. Jeżeli będzie go zbyt mało,
dolać ok. 3 łyżki oleju.
9.
Kilka łyżek boczku z tłuszczem wlać do
żuru i wymieszać.
10. Na
talerzu położyć ugotowaną białą kiełbasę i jajko na twardo pokrojone w ósemki.
11. Zalać
żurkiem i polać łyżką boczku z tłuszczem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz