Gnocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym

Drukuj

Pyszne, mięciutkie kluseczki z masłem o smaku szałwii. Do ciasta nie należy dosypywać więcej mąki, bo gnocchi będą za twarde. Przy formowaniu wystarczy podsypać je trochę mąką. Można je podawać z różnymi, ulubionymi sosami. Dziś najprostsza wersja z masłem, szałwią i parmezanem, a już wkrótce gnocchi z sosem pomidorowym. 
 

Składniki, 6 porcji:
Gnocchi di patate
1 kg mącznych ziemniaków
300 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli

1.     Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości (ok. 30 min).
2.     Jeszcze ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
3.     Wymieszać z mąką, wbić jajko, wsypać szczyptę soli i zagnieść. Nie dosypywać mąki.
4.     Ciasto i stolnicę podsypać mąką i formować wałeczki o grubości 1,5 cm.
5.     Pokroić w 1,5 cm kluseczki i odcisnąć na nich wzorek, delikatnie przeciągając kluskę po zębach widelca od wklęsłej strony.
6.     Gnocchi wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, zmniejszyć ogień do minimum i wyławiać łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
7.     Polać masłem szałwiowym i posypać płatkami parmezanu (opcjonalnie).

Masło szałwiowe
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
6 łyżek masła
½ pęczka szałwii lub więcej
parmezan (opcjonalnie)

1.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać masło i rozpuścić.
2.     Dodać liście szałwii i smażyć na małym ogniu przez ok. 1 min. Jak tylko liście zaczną się rumienić, zdjąć z ognia.







2 komentarze: