Pyszne, mięciutkie kluseczki z masłem o smaku
szałwii. Do ciasta nie należy dosypywać więcej mąki, bo gnocchi będą za twarde.
Przy formowaniu wystarczy podsypać je trochę mąką. Można je podawać z różnymi,
ulubionymi sosami. Dziś najprostsza wersja z masłem, szałwią i parmezanem, a
już wkrótce gnocchi z sosem pomidorowym.
Składniki, 6 porcji:
Gnocchi di patate
1 kg mącznych
ziemniaków
300 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
1.
Ziemniaki umyć
i ugotować w mundurkach do miękkości (ok. 30 min).
2.
Jeszcze ciepłe
obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
3.
Wymieszać z
mąką, wbić jajko, wsypać szczyptę soli i zagnieść. Nie dosypywać mąki.
4.
Ciasto i
stolnicę podsypać mąką i formować wałeczki o grubości 1,5 cm.
5.
Pokroić w 1,5
cm kluseczki i odcisnąć na nich wzorek, delikatnie przeciągając kluskę po
zębach widelca od wklęsłej strony.
6.
Gnocchi
wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, zmniejszyć ogień do minimum i
wyławiać łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
7.
Polać masłem
szałwiowym i posypać płatkami parmezanu (opcjonalnie).
Masło szałwiowe
4 łyżki oliwy z
oliwek extravergine
6 łyżek masła
½ pęczka szałwii lub
więcej
parmezan
(opcjonalnie)
1.
Rozgrzać
patelnię, wlać oliwę, dodać masło i rozpuścić.
2.
Dodać liście
szałwii i smażyć na małym ogniu przez ok. 1 min. Jak tylko liście zaczną się
rumienić, zdjąć z ognia.
to masło szałwiowe, pycha!
OdpowiedzUsuńNic więcej do szczęścia nie potrzeba
OdpowiedzUsuń