Zapraszamy do wypróbowania zakwasu na żurek wg
przepisu naszej babci. Wbrew pozorom zakwas jest bardzo łatwy do zrobienia.
Wystarczy wymieszać mąkę z wodą oraz skórką chleba, odstawić na dwa dni,
odlać połowę, wymieszać z kolejną porcją mąki i wody i odstawić. Czas kiszenia
zależy od temperatury: im cieplej, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Właściwie
robi się sam, my musimy go jedynie doglądać i zamieszać od czasu do czasu. Żurek
ugotowany na tym zakwasie wychodzi bardzo smaczny i odpowiednio kwaśny. Zawsze
należy zostawić trochę zakwasu na dnie słoika na kolejny zakwas, który robi się
już znacznie prościej i szybciej. Należy go wtedy przechowywać w lodówce, w
szczelnie zamkniętym słoiku maksymalnie do dwóch tygodni, a dwa dni przed spożyciem
wymieszać z mąką i wodą. Pod koniec kiszenia można włożyć ząbek czosnku, my
jednak go pomijamy, bo zakwas lepiej przechowuje się bez niego. Czosnek i
przyprawy dodajemy podczas gotowania żuru. Zachęcamy do pobrania etykietki na słoiczek :)
Składniki:
9 łyżek mąki żytniej
kawałek czerstwej skórki
chleba razowego lub innego / mała piętka chleba
2 szklanki (500 ml) przegotowanej
wody w temp. pok.
duży słoik
Pierwszy zakwas
1.
Słoik wyparzyć.
2.
Wsypać do
niego 3 łyżki mąki, włożyć skórkę chleba i zalać 1 szklanką wody.
3.
Wymieszać,
przykryć ściereczką i odstawić na 2 dni.
4.
Na trzeci
dzień dobrze wszystko wymieszać, wyrzucić resztki skórki chleba i wylać połowę
zakwasu.
5.
Wsypać 6 łyżek
mąki i zalać 1 szklanką wody.
6.
Wymieszać,
przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni. Zakwas należy codziennie raz zamieszać.
Po 2-3 dniach powinien być bardzo kwaśny. Jeżeli nie będzie, odstawić na
kolejny dzień.
7.
Zakwas można
od razu użyć lub przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku do dwóch
tygodni.
8.
Gotując żurek,
zawsze należy zostawić trochę zakwasu na dnie słoika do kolejnego zakwasu.
Można go przechowywać w lodówce również do dwóch tygodni.
Kolejne
zakwasy
1.
Do odlanego
wcześniej zakwasu wsypać 6 łyżek mąki i szklankę wody.
2.
Przykryć
ściereczką i odstawić na 2 dni.
3.
Na trzeci
dzień zakwas powinien być bardzo kwaśny. Jeśli nie będzie, zamieszać i odstawić
na kolejny dzień.
0 komentarze:
Prześlij komentarz