Zakwas na żurek

Drukuj

Zapraszamy do wypróbowania zakwasu na żurek wg przepisu naszej babci. Wbrew pozorom zakwas jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy wymieszać mąkę z wodą oraz skórką chleba, odstawić na dwa dni, odlać połowę, wymieszać z kolejną porcją mąki i wody i odstawić. Czas kiszenia zależy od temperatury: im cieplej, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Właściwie robi się sam, my musimy go jedynie doglądać i zamieszać od czasu do czasu. Żurek ugotowany na tym zakwasie wychodzi bardzo smaczny i odpowiednio kwaśny. Zawsze należy zostawić trochę zakwasu na dnie słoika na kolejny zakwas, który robi się już znacznie prościej i szybciej. Należy go wtedy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku maksymalnie do dwóch tygodni, a dwa dni przed spożyciem wymieszać z mąką i wodą. Pod koniec kiszenia można włożyć ząbek czosnku, my jednak go pomijamy, bo zakwas lepiej przechowuje się bez niego. Czosnek i przyprawy dodajemy podczas gotowania żuru. Zachęcamy do pobrania etykietki na słoiczek :)
 

Składniki:
9 łyżek mąki żytniej
kawałek czerstwej skórki chleba razowego lub innego / mała piętka chleba
2 szklanki (500 ml) przegotowanej wody w temp. pok.

duży słoik

Pierwszy zakwas
1.     Słoik wyparzyć.
2.     Wsypać do niego 3 łyżki mąki, włożyć skórkę chleba i zalać 1 szklanką wody.
3.     Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 2 dni.
4.     Na trzeci dzień dobrze wszystko wymieszać, wyrzucić resztki skórki chleba i wylać połowę zakwasu.
5.     Wsypać 6 łyżek mąki i zalać 1 szklanką wody.
6.     Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni. Zakwas należy codziennie raz zamieszać. Po 2-3 dniach powinien być bardzo kwaśny. Jeżeli nie będzie, odstawić na kolejny dzień.
7.     Zakwas można od razu użyć lub przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku do dwóch tygodni.
8.     Gotując żurek, zawsze należy zostawić trochę zakwasu na dnie słoika do kolejnego zakwasu. Można go przechowywać w lodówce również do dwóch tygodni.

Kolejne zakwasy
1.     Do odlanego wcześniej zakwasu wsypać 6 łyżek mąki i szklankę wody.
2.     Przykryć ściereczką i odstawić na 2 dni.
3.     Na trzeci dzień zakwas powinien być bardzo kwaśny. Jeśli nie będzie, zamieszać i odstawić na kolejny dzień.




0 komentarze:

Prześlij komentarz