Spaghetti z tuńczykiem, pomidorami i miętą

Drukuj

Makaron z tuńczykiem to kolejna pyszna i prosta potrawa. Bardzo szybko się ją przyrządza, składniki są niedrogie i ogólnodostępne. Dodatek świeżej mięty nadaje potrawie wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Spróbujcie też pasty z tuńczykiem w sosie śmietanowym :)

Składniki, 4 porcje:
4 l wody
1 łyżka soli
400 g spaghetti
6 średnich pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 ząbki czosnku
2 małe puszki tuńczyka w oliwie z oliwek lub oleju (160 g)
3 szczypty soli morskiej lub do smaku
½ łyżeczki cukru
peperoncino do smaku
40 ml białego wytrawnego wina
listki z 2-3 gałązek świeżej mięty

1.    Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w ok. 1 cm kostkę.
3.    Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i zeszklić czosnek pokrojony w 3 części.
4.    Wrzucić pomidory i dusić pod przykryciem przez ok. 10 min.
5.    Dodać odcedzonego tuńczyka i doprawić solą, cukrem i peperoncino.
6.    Podlać winem i odparowywać przez 2 min.
7.    Zdjąć z ognia, dodać umytą miętę i wymieszać.
8.    Spaghetti odcedzić i wymieszać z połową sosu.
9.    Nałożyć na talerze, polać pozostałym sosem i udekorować świeżymi listkami mięty.



0 komentarze:

Prześlij komentarz