Makaron z tuńczykiem to
kolejna pyszna i prosta potrawa. Bardzo szybko się ją przyrządza, składniki są
niedrogie i ogólnodostępne. Dodatek świeżej mięty nadaje potrawie wyjątkowy, niepowtarzalny
smak. Spróbujcie też pasty z tuńczykiem w sosie śmietanowym :)
4 l wody
1 łyżka soli
400 g spaghetti
6 średnich pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 ząbki czosnku
2 małe puszki tuńczyka w oliwie z oliwek lub oleju (160 g)
3 szczypty soli morskiej lub do smaku
½ łyżeczki cukru
peperoncino do smaku
40 ml białego wytrawnego wina
listki z 2-3 gałązek świeżej mięty
1. Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg
zaleceń na opakowaniu.
2. Pomidory umyć, osuszyć i
pokroić w ok. 1 cm kostkę.
3. Na rozgrzaną patelnię wlać
oliwę i zeszklić czosnek pokrojony w 3 części.
4. Wrzucić pomidory i dusić pod
przykryciem przez ok. 10 min.
5. Dodać odcedzonego tuńczyka i doprawić
solą, cukrem i peperoncino.
6. Podlać winem i odparowywać przez
2 min.
7. Zdjąć z ognia, dodać umytą miętę i wymieszać.
8. Spaghetti odcedzić i wymieszać
z połową sosu.
9. Nałożyć na talerze, polać
pozostałym sosem i udekorować świeżymi listkami mięty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz