Babka migdałowo-pomarańczowa

Drukuj

To nasza ulubiona babka. Jest tak pyszna i wyjątkowa, że pieczemy ją na każde święta wielkanocne. Intensywny smak migdałów i pomarańczy świetnie komponuje się z białą czekoladą, która jest zarówno w cieście, jak i w polewie. Babka jest bardzo mokra, gęsta i sypka zarazem. Jest po prostu idealna. Przepis znalazłyśmy na Kwestii Smaku, troszkę go zmodyfikowałyśmy i uprościłyśmy.


Składniki, mała forma na babkę z kominem 1 ½ l:
Babka
130 g białej czekolady
80 g masła
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią / 2 łyżki cukru + 1 op. cukru wanilinowego
3 jajka
skórka starta z 1 pomarańczy
40 g mąki pszennej tortowej typ 450
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów bez skórki
1 łyżka Cointreau / Amaretto

masło
bułka tarta / zmielone migdały

1.     Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
2.     Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
3.     Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą i masłem na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Rozpuścić i mieszać do połączenia w jednolitą masę.
4.     Wsypać cukier i wymieszać.
5.     Wbijać kolejno po 1 jajku, za każdym razem dokładnie i energicznie mieszając lub miksując.
6.     Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać.
7.     Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
8.     Wsypać migdały, wlać likier i delikatnie wymieszać.
9.     Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min do suchego patyczka.
10.  Wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z formy i polać polewą z białej czekolady.

Polewa z białej czekolady
70 g białej czekolady
30 ml śmietanki kremówki 30% / 36%
1 łyżka Cointreau / Amaretto

1.     Czekoladę roztopić ze śmietanką w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą, śmietaną i likierem na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Rozpuścić, wymieszać, ostudzić i wstawić do lodówki na ok. 30 min, żeby troszkę zgęstniała.





1 komentarze: