Brioche szafranowo-migdałowa

Drukuj

Brioche to nasze ulubione ciasto drożdżowe. Jest mięciutkie, bardzo delikatne i długo zachowuje świeżość. Tym razem część mąki zastąpiłyśmy zmielonymi migdałami i dodałyśmy szczyptę szafranu. Dzięki niemu brioche ma bardzo ładny, żółty kolor. Upiekłyśmy ją w silikonowej formie Duki w kształcie ozdobnej pisanki. Forma sprawdziła się świetnie, ciasto do niej nie przywiera i równomiernie się piecze. Brioszkową pisankę możecie ozdobić lukrem w różnych kolorach, wystarczy dodać do niego odrobinę barwnika w żelu.


Składniki, forma pisanka i mała forma na babkę lub forma 24 cm:
Brioche
szczypta szafranu
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
270 g mąki pszennej typ 550 / 450
100 g zmielonych migdałów / mąki pszennej
szczypta soli
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
150 g masła w temp. pokojowej
1 łyżka Amaretto

1.     Szafran rozetrzeć w moździerzu i wymieszać z mlekiem.
2.     Do mleka pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
3.     Do miski przesiać mąkę, migdały, wsypać sól, cukier i wymieszać.
4.     Wlać rozczyn, zmiksować hakiem i dodawać po 1 jajku w krótkich odstępach czasu. Miksować przez 5 min.
5.     Stopniowo dodawać masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 2 min.
6.     Wlać Amaretto i wmiksować w ciasto (będzie bardzo rzadkie).
7.     Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
8.     Przełożyć do formy (zostawiając 1 cm od góry w formie pisanki) i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
9.     Piekarnik nastawić na 180°C.
10.  Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min.
11.  Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjąć z formy i polukrować.

Lukier szafranowo-migdałowy
mała szczypta szafranu
1 łyżka gorącej wody
70 g cukru pudru
1,5 łyżki Amaretto

1.     Szafran rozetrzeć w moździerzu i wymieszać z wodą.
2.     Do cukru wlać wodę z szafranem, likier i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.



 *Wpis zawiera lokowanie produktu*

0 komentarze:

Prześlij komentarz