Smażone kalmary

Drukuj

Tym razem zapraszamy Was na kalmary smażone w głębokim tłuszczu :) To świetna przystawka na imprezę lub romantyczną kolację. Skropione sokiem z cytryny są wprost nie do opisania. Przepis polecamy szczególnie tym, którzy jeszcze ich nie próbowali lub się do nich zrazili. Pyszności!


Składniki, 3 porcje:
1 l oleju roślinnego (najlepiej arachidowego lub kukurydzianego)
1 kalmar (ok. 800 g)
mąka pszenna do panierowania
1 cytryna (opcjonalnie)
sól do smaku

1.     Oczyścić kalmary: jedną ręką trzymać tułów, a drugą złapać kalmar zaraz za tułowiem, powyżej oczu i ciągnąć, aby wyciągnąć wnętrzności. Jeśli nie uda się wyciągnąć ich w całości, włożyć rękę do środka tuby i wyciągnąć resztę. Wyciągnąć płytkę, która przechodzi wzdłuż tuby. Z głowy wykręcić oczy i otwór gębowy. Błonę ściągnąć w dół, aż do macek (na tyle, ile się da). Ściągnąć błonę z tułowia pocierając ją palcami i przeciągając w górę. Przyciąć płaszcz znajdujący się przy końcu tuby po obu stronach. Opłukać kalmary pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2.     Kalmary pokroić nożyczkami w 1 cm krążki, a macki w 5-6 cm kawałki.
3.     Rozgrzać olej.
4.     Kawałki kalmara smażyć partiami na złoty kolor przez ok. 10 min, obtaczając je w mące bezpośrednio przez smażeniem. Odkładać na ręczniki papierowe.
5.     Przełożyć na półmisek, posolić i skropić sokiem z cytryny.




0 komentarze:

Prześlij komentarz