Torcik marchewkowy

Drukuj

Przepyszny torcik marchewkowy o cynamonowo-miodowym smaku z pomarańczową nutą. Zachwycił wszystkich domowników i zniknął w mgnieniu oka. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i puszyste, a w połączeniu z kremem z bitej śmietany i mascarpone rozpływa się w ustach. Idealne do popołudniowej herbatki lub caffellatte.
 

Składniki, tortownica 21 cm:
Ciasto marchewkowe
150 ml oleju rzepakowego
60 ml miodu
100 g brązowego cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
170 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
110 g marchwi
skórka starta z 1 pomarańczy
30 g wiórków kokosowych
1 łyżka posiekanych nerkowców / orzechów włoskich (opcjonalnie)

1.     Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2.     Piekarnik nastawić na 180°C.
3.     Do dużej miski wlać olej, miód, wsypać cukier, wbić jajka i miksować przez 3 min na puszystą masę.
4.     Wsypać cynamon i imbir.
5.     Dodać w dwóch partiach przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką.
6.     Zetrzeć marchew na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do masy, dodać skórkę z pomarańczy, wiórki kokosowe i orzechy.
7.     Przełożyć do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 min do suchego patyczka.
8.     Ciasto wyjąć z piekarnika i po 15 min wyjąć z formy i ostudzić.
9.     Przekroić na dwa blaty.
10.  Na dolnym blacie rozsmarować połowę kremu i przykryć drugim blatem.
11.  Rozsmarować na nim pozostały krem. Można również pokryć nim boki tortu lub ozdobić małą, kremową różyczką z kawałkami surowej marchewki. Wystarczy przełożyć krem do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć go w kształcie róży: przyłożyć tylkę szprycy prostopadle do ciasta i wycisnąć krem, zataczając coraz większe okręgi. Zrobić plasterek marchewki obieraczką do warzyw, pokroić go w 2 cm kawałki i powciskać je w różę.

Krem
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30% / 36%
1 łyżka cukru wanilinowego lub do smaku

1.     Zmiksować mascarpone ze śmietanką na sztywną i gęstą masę, pod koniec wsypując cukier.








2 komentarze: