Babeczki
w skorupkach tak nas oczarowały, że musiały znaleźć się na baikowym blogu. Zaskakują
gości i są śliczną ozdobą wielkanocnego stołu. Skorupki najlepiej zbierać z
rożnych wypieków. Należy przebić je u góry grubą igłą lub korkociągiem i
delikatnie wyskubać większą dziurkę. Następnie wylać jajko, wykorzystać do
pieczenia, a skorupki zanurzyć w gorącej, osolonej wodzie i osuszyć. Można je
również pomalować barwnikami do jajek i dopiero napełnić ulubionym ciastem. Pomysł
na babeczki zaczerpnęłyśmy ze strony Cupcake Project.
12 jajek lub przygotowanych wcześniej skorupek jajek
gorąca woda
1 kopiasta łyżeczka soli
ulubiona babka z ¼ porcji (np. babka limonkowa,
cytrynowa, Plum Cake, babeczki z orzechami, babeczki czekoladowe)
1.
Jajka przebić u góry grubą igłą lub
korkociągiem i delikatnie wyskubać ok. 1 cm dziurkę.
2.
Przedziurawić żółtka, wylać jajka i
wykorzystać do wypieków.
3.
Skorupki wypłukać pod bieżącą wodą, a
następnie zanurzyć w gorącej, osolonej wodzie i odstawić na 30 min.
4.
Delikatnie osuszyć i ustawić dziurką
do dołu na ręczniku papierowym.
5.
Surowe ciasto przełożyć do szprycy lub
rękawa cukierniczego i napełnić skorupki do ¾ wysokości.
6.
Ułożyć je w formie, ustabilizować folią
aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min do suchego
patyczka.
7.
Jeżeli ciasto wypłynie ze skorupek, delikatnie
usunąć jego nadmiar.
0 komentarze:
Prześlij komentarz