Babeczki w skorupkach

Drukuj

Babeczki w skorupkach tak nas oczarowały, że musiały znaleźć się na baikowym blogu. Zaskakują gości i są śliczną ozdobą wielkanocnego stołu. Skorupki najlepiej zbierać z rożnych wypieków. Należy przebić je u góry grubą igłą lub korkociągiem i delikatnie wyskubać większą dziurkę. Następnie wylać jajko, wykorzystać do pieczenia, a skorupki zanurzyć w gorącej, osolonej wodzie i osuszyć. Można je również pomalować barwnikami do jajek i dopiero napełnić ulubionym ciastem. Pomysł na babeczki zaczerpnęłyśmy ze strony Cupcake Project.
 
Składniki, ok. 12 sztuk:
12 jajek lub przygotowanych wcześniej skorupek jajek
gorąca woda
1 kopiasta łyżeczka soli

1.     Jajka przebić u góry grubą igłą lub korkociągiem i delikatnie wyskubać ok. 1 cm dziurkę.
2.     Przedziurawić żółtka, wylać jajka i wykorzystać do wypieków.
3.     Skorupki wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie zanurzyć w gorącej, osolonej wodzie i odstawić na 30 min.
4.     Delikatnie osuszyć i ustawić dziurką do dołu na ręczniku papierowym.
5.     Surowe ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełnić skorupki do ¾ wysokości.
6.     Ułożyć je w formie, ustabilizować folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min do suchego patyczka.
7.     Jeżeli ciasto wypłynie ze skorupek, delikatnie usunąć jego nadmiar.


0 komentarze:

Prześlij komentarz