Mięciutka, sypka i odpowiednio cytrynowa babka. Pieczemy
ją bardzo często, bo nie pochłania wiele czasu, a jest naprawdę pyszna.
Najlepsza jest w dniu pieczenia, ale nawet na drugi dzień szybko się rozchodzi.
Bardzo smakuje dzieciom. Można ją również upiec w keksówce o wymiarach 23x13
cm. Polecamy do popołudniowej herbatki :) Zmodyfikowany przepis Carli Bardi,
Ciasta.
Składniki, okrągła forma z kominem 19 cm:
Babka
120 g mąki pszennej tortowej
120 g mąki ziemniaczanej
½ płaskiej łyżeczki proszku
do pieczenia
szczypta soli
200 g masła w temp. pokojowej
150 g drobnego cukru z
prawdziwą wanilią lub bez
skórka starta z 2 cytryn
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii / ekstraktu cytrynowego
masło i bułka tarta
1.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
2.
Formę wysmarować
masłem i obsypać bułką tartą.
3.
Obie mąki wraz z
proszkiem do pieczenia przesiać do miski i wymieszać z solą.
4.
Masło, cukier i
skórkę z cytryn zmiksować na białą i puszystą masę (ok. 8 min).
5.
Dodawać po 1
jajku, za każdym razem miksując przez 30 sek.
6.
Wsypać mąkę w 3
partiach, za każdym razem delikatnie i krótko miksując tylko do połączenia się
składników.
7.
Wlać ekstrakt i
szybko zmiksować.
8.
Ciasto przełożyć
do formy (będzie dość gęste), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 min, do suchego patyczka.
9.
Babkę wyjąć z
piekarnika, a po 15 min z formy. Ostudzić i polukrować.
Lukier cytrynowy
70 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 ½-2 łyżki gorącej wody
1. Do cukru wlać sok z cytryny,
gorącą wodę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru
regulować dodając cukier lub wlewając wodę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz