Babka cytrynowa

Drukuj

Mięciutka, sypka i odpowiednio cytrynowa babka. Pieczemy ją bardzo często, bo nie pochłania wiele czasu, a jest naprawdę pyszna. Najlepsza jest w dniu pieczenia, ale nawet na drugi dzień szybko się rozchodzi. Bardzo smakuje dzieciom. Można ją również upiec w keksówce o wymiarach 23x13 cm. Polecamy do popołudniowej herbatki :) Zmodyfikowany przepis Carli Bardi, Ciasta. 
 
Składniki, okrągła forma z kominem 19 cm:
Babka
120 g mąki pszennej tortowej
120 g mąki ziemniaczanej
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła w temp. pokojowej
150 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią lub bez
skórka starta z 2 cytryn
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / ekstraktu cytrynowego

masło i bułka tarta

1.     Piekarnik nastawić na 180°C.
2.     Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
3.     Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i wymieszać z solą.
4.     Masło, cukier i skórkę z cytryn zmiksować na białą i puszystą masę (ok. 8 min).
5.     Dodawać po 1 jajku, za każdym razem miksując przez 30 sek.
6.     Wsypać mąkę w 3 partiach, za każdym razem delikatnie i krótko miksując tylko do połączenia się składników.
7.     Wlać ekstrakt i szybko zmiksować.
8.     Ciasto przełożyć do formy (będzie dość gęste), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 min, do suchego patyczka.
9.     Babkę wyjąć z piekarnika, a po 15 min z formy. Ostudzić i polukrować.

Lukier cytrynowy
70 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 ½-2 łyżki gorącej wody

1.    Do cukru wlać sok z cytryny, gorącą wodę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz