Włoskie hamburgery

Drukuj

Pyszne, soczyste i zdrowe hamburgery wg włoskiego przepisu. Najbardziej smakują nam z cebulką słodko-kwaśną, sosem majonezowo-ketchupowym w proporcjach 2:1 oraz surówką z sałaty lub kopru włoskiego. Hamburgery z powyższymi dodatkami można również podać w uprzednio ugrillowanej bułce hamburgerowej. Spróbujcie koniecznie! :)
 

Składniki, 4 hamburgery:
Hamburgery
300 g mielonego mięsa wołowego
½ małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
3 szczypty soli morskiej
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mleka
2 łyżki startego parmezanu / grana padano
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
2 łyżki białego wytrawnego wina
1 małe jajko

1.    Wszystkie składniki przełożyć do miski i mieszać ręcznie, aż powstanie zwięzła, jednolita masa.
2.    Mięso podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulkę i spłaszczyć na ½ cm grubości.
3.    Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć na niej hamburgery.
4.    Grillować na małym ogniu przez ok. 7 min z każdej strony.
5.    Podawać z cebulką słodko-kwaśną, salsa rosa i surówką z sałaty lub kopru włoskiego.

Salsa rosa
4 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu

1.    Majonez dokładnie wymieszać z ketchupem.

Surówka z sosem winegret
1 średnia sałata rzymska / lodowa
3 szczypty soli morskiej lub do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 łyżki octu winnego

1.    Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i włożyć do miski.
2.    Doprawić solą, oliwą, octem i wymieszać. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz