Grochówka z zielonego grochu

Drukuj

Nie ma to jak zjeść pyszną i pożywną grochówkę w zimowe popołudnie. Jest smaczna, zdrowa i tania. Zupę możecie też przygotować z żółtego grochu. Należy wtedy wydłużyć trochę czas gotowania, bo zielony groch gotuje się krócej niż żółty. Najlepiej podawać ją z przysmażonym boczkiem i świeżym pieczywem.
 
Składniki, 3 porcje:
200 g suszonego zielonego / żółtego grochu
1,5 l wody
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki cząbru
½ łyżeczki tymianku
sól do smaku i 1 łyżka suszonych warzyw / 1 kostka rosołowa
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 mała cebula
1 mała marchewka
1 średni ziemniak
1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
60 g surowego, wędzonego boczku

1.     Groch przepłukać wodą na sitku.
2.     Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 min.
3.     Zebrać powstałą pianę i wyrzucić.
4.     Dodać przyprawy, sól i suszone warzywa lub kostkę rosołową.
5.     Cebulę, marchewkę i ziemniak pokroić w małą kostkę.
6.     Na małej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, wrzucić marchewkę, ziemniaki i smażyć przez 5 min.
7.     Przysmażone warzywa dodać do grochu i gotować do miękkości przez 40 min.
8.     Pod koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
9.     Boczek pokroić w kosteczkę i przysmażyć na oliwie.
10.  Grochówkę nalać do talerzy i do każdego z nich dodać po łyżce przysmażonego boczku.



7 komentarze:

  1. Mam wielką ochotę na taką zupę. Tylko nie posiadam grochu zielonego. Skąd go wziąć? Mieszkam w Warszawie. Ale - jak się nie da inaczej może być przesyłka. Byle był tak piękny jak ten z miski :). Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie można kupić taki groch.
    inaczej to taki wydumany przepis...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam go w sklepach ekologicznych i internecie :)

      Usuń
  3. Ja kupuję na Ukrainie

    OdpowiedzUsuń
  4. to w końcu ile tych łyżek oliwy? 5?, 3? czy 2?
    "3 łyżki oliwy z oliwek extravergine

    2 łyżki oliwy z oliwek extravergine"

    OdpowiedzUsuń