Nie ma to jak zjeść pyszną i pożywną grochówkę w zimowe
popołudnie. Jest smaczna, zdrowa i tania. Zupę możecie też przygotować z
żółtego grochu. Należy wtedy wydłużyć trochę czas gotowania, bo zielony groch
gotuje się krócej niż żółty. Najlepiej podawać ją z przysmażonym boczkiem i
świeżym pieczywem.
Składniki, 3 porcje:
200 g suszonego zielonego / żółtego
grochu
1,5 l wody
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki cząbru
½ łyżeczki tymianku
sól do smaku i 1 łyżka
suszonych warzyw / 1 kostka rosołowa
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 mała cebula
1 mała marchewka
1 średni ziemniak
1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
60 g surowego, wędzonego
boczku
1.
Groch przepłukać
wodą na sitku.
2.
Przełożyć do
garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 min.
3.
Zebrać powstałą
pianę i wyrzucić.
4.
Dodać przyprawy,
sól i suszone warzywa lub kostkę rosołową.
5.
Cebulę, marchewkę
i ziemniak pokroić w małą kostkę.
6.
Na małej patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić cebulę, wrzucić marchewkę, ziemniaki i smażyć przez 5 min.
7.
Przysmażone
warzywa dodać do grochu i gotować do miękkości przez 40 min.
8.
Pod koniec
gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
9.
Boczek pokroić w
kosteczkę i przysmażyć na oliwie.
10.
Grochówkę nalać do
talerzy i do każdego z nich dodać po łyżce przysmażonego boczku.
Mam wielką ochotę na taką zupę. Tylko nie posiadam grochu zielonego. Skąd go wziąć? Mieszkam w Warszawie. Ale - jak się nie da inaczej może być przesyłka. Byle był tak piękny jak ten z miski :). Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńZ Izraela, tam jest za 5 szelki.
UsuńGdzie można kupić taki groch.
OdpowiedzUsuńinaczej to taki wydumany przepis...
Widziałam go w sklepach ekologicznych i internecie :)
UsuńWczoraj kupiłam w Lidlu
OdpowiedzUsuńJa kupuję na Ukrainie
OdpowiedzUsuńto w końcu ile tych łyżek oliwy? 5?, 3? czy 2?
OdpowiedzUsuń"3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine"
ja kupuję w kaufland
OdpowiedzUsuń