Sałatka z tuńczykiem i sosem tatarskim

Drukuj

Bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, ryżem, groszkiem, kukurydzą i sosem tatarskim wg przepisu naszej cioci Marty. Do sałatki najlepiej nadaje się biały ryż, bo dodatkowo łączy wszystkie składniki. Możecie użyć gotowego sosu tatarskiego, ale zachęcamy do zrobienia własnego z poniższego przepisu. Polecamy na imprezy, bo wychodzi jej dość dużo i jest szybka w przygotowaniu ;)
 

Składniki, 10 porcji:
Sałatka
1 woreczek białego ryżu
1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek / w oleju (160 g)
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku

Sos tatarski
3 ogórki konserwowe
mała garstka marynowanych podgrzybków
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% / 18%
1 łyżeczka musztardy sarepskiej / dijon / stołowej
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

1.     Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu, odcedzić, przełożyć do miski i ostudzić.
2.     Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
3.     Ogórki i grzybki pokroić w małą kostkę.
4.     Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać, doprawić solą, pieprzem i połączyć z ogórkami i podgrzybkami. Jeżeli sos wydaje się zbyt mdły, wlać trochę soku z cytryny.
5.     Składniki sałatki wymieszać z sosem tatarskim i schłodzić.

0 komentarze:

Prześlij komentarz