Bardzo
smaczna sałatka z tuńczykiem, ryżem, groszkiem, kukurydzą i sosem tatarskim wg
przepisu naszej cioci Marty. Do sałatki najlepiej nadaje się biały ryż, bo
dodatkowo łączy wszystkie składniki. Możecie użyć gotowego sosu tatarskiego,
ale zachęcamy do zrobienia własnego z poniższego przepisu. Polecamy na imprezy,
bo wychodzi jej dość dużo i jest szybka w przygotowaniu ;)
Składniki, 10 porcji:
Sałatka
1 woreczek białego ryżu
1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek / w oleju (160
g)
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
Sos
tatarski
3 ogórki konserwowe
mała garstka marynowanych podgrzybków
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% / 18%
1 łyżeczka musztardy sarepskiej / dijon / stołowej
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
1.
Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu,
odcedzić, przełożyć do miski i ostudzić.
2.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
3.
Ogórki i grzybki pokroić w małą
kostkę.
4.
Majonez, śmietanę i musztardę
wymieszać, doprawić solą, pieprzem i połączyć z ogórkami i podgrzybkami. Jeżeli
sos wydaje się zbyt mdły, wlać trochę soku z cytryny.
5.
Składniki sałatki wymieszać z sosem
tatarskim i schłodzić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz