Frittata z karczochami

Drukuj

To potrawa szczególnie dla tych, którzy nie przekonali się jeszcze do tych warzyw. W tej postaci na pewno im posmakują. Frittata z karczochami jest puszysta i wyjątkowa w smaku. Opcjonalnie można do niej dodać odrobinę natki pietruszki. Najlepiej podawać ją ze świeżą, chrupiącą bagietką.
 
Składniki, 2-4 porcje:
1 świeży karczoch
sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
3 szczypty soli morskiej
4 duże jajka
3 łyżki startego parmezanu / grana padano
½ łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

1.     Karczoch umyć i obrać z ok. 3 warstw liści.
2.     Odciąć koniec (ok. 4 cm) i przekroić warzywo wzdłuż na pół.
3.     Usunąć nożem „włoski” i pokroić połówki karczocha na ok. 0,5 cm plasterki.
4.     Każdy plasterek przekroić na pół.
5.     Karczochy wrzucić do wody z sokiem z cytryny.
6.     Na patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć cebulę z odcedzonymi karczochami.
7.     Posolić, wymieszać i smażyć przez ok. 12-15 min, aż karczochy będą prawie miękkie.
8.     Jajka roztrzepać widelcem, dodać parmezan i dobrze wymieszać.
9.     Karczochy zalać jajkami i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 15 min.
10.  Po 15 min odwrócić frittatę na drugą stronę: przykryć patelnię dużym talerzem i przytrzymując go odwrócić patelnię na drugą stronę. Odstawić patelnię z powrotem na palnik, zsunąć na nią frittatę i smażyć z drugiej strony przez 10 min. Gdyby patelnia była zbyt sucha, przed zsunięciem frittaty wlać 1 łyżkę oliwy.
11.  Gotową frittatę zsunąć na talerz, pokroić w trójkąty i podawać.



0 komentarze:

Prześlij komentarz