To potrawa szczególnie dla tych, którzy nie przekonali się
jeszcze do tych warzyw. W tej postaci na pewno im posmakują. Frittata z
karczochami jest puszysta i wyjątkowa w smaku. Opcjonalnie można do niej dodać
odrobinę natki pietruszki. Najlepiej podawać ją ze świeżą, chrupiącą bagietką.
1 świeży karczoch
sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
½ małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
3 szczypty soli morskiej
4 duże jajka
3 łyżki startego parmezanu /
grana padano
½ łyżki posiekanej natki
pietruszki (opcjonalnie)
1.
Karczoch umyć i
obrać z ok. 3 warstw liści.
2.
Odciąć koniec (ok.
4 cm) i przekroić warzywo wzdłuż na pół.
3.
Usunąć nożem „włoski”
i pokroić połówki karczocha na ok. 0,5 cm plasterki.
4.
Każdy plasterek przekroić
na pół.
5.
Karczochy wrzucić
do wody z sokiem z cytryny.
6.
Na patelni rozgrzać
oliwę i przysmażyć cebulę z odcedzonymi karczochami.
7.
Posolić, wymieszać
i smażyć przez ok. 12-15 min, aż karczochy będą prawie miękkie.
8.
Jajka roztrzepać widelcem,
dodać parmezan i dobrze wymieszać.
9.
Karczochy zalać
jajkami i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 15 min.
10.
Po 15 min
odwrócić frittatę na drugą stronę: przykryć patelnię dużym talerzem i
przytrzymując go odwrócić patelnię na drugą stronę. Odstawić patelnię z
powrotem na palnik, zsunąć na nią frittatę i smażyć z drugiej strony przez 10
min. Gdyby patelnia była zbyt sucha, przed zsunięciem frittaty wlać 1 łyżkę
oliwy.
11.
Gotową frittatę zsunąć
na talerz, pokroić w trójkąty i podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz