Kandyzowana skórka cytrynowa

Drukuj

Słodka i intensywna w smaku skórka cytrynowa. Robi się ją tak samo jak skórkę pomarańczową. Można ją przechowywać w lodówce do miesiąca czasu lub zamrozić na kilka miesięcy. Polecamy m.in. jako dodatek do pączków, które już niedługo pojawią się na blogu :)
 
Składniki, 2 małe słoiczki:
1 kg cytryn
gorąca woda do namoczenia cytryn
¾ szklanki cukru
50 ml wody

1.     Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą.
2.     Zalać wrzątkiem, moczyć przez 15 min, osuszyć i obrać.
3.     Skórkę pokroić w ½ cm paseczki, a następnie w kosteczkę. Jeżeli skórka ma zbyt dużo białej części, jej nadmiar należy wcześniej usunąć.
4.     Do niskiego, szerokiego garnka wsypać cukier i wlać wodę.
5.     Podgrzać i mieszać, aż się rozpuści.
6.     Dodać skórkę z cytryny i smażyć na wolnym ogniu przez 45 min często mieszając. Jeżeli skórka zacznie przywierać, należy dodać troszkę cukru.
7.     Gotową skórkę przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do miesiąca lub zamrozić.



0 komentarze:

Prześlij komentarz