Słodka i intensywna w smaku skórka
cytrynowa. Robi się ją tak samo jak skórkę pomarańczową. Można ją przechowywać
w lodówce do miesiąca czasu lub zamrozić na kilka miesięcy. Polecamy m.in. jako
dodatek do pączków, które już niedługo pojawią się na blogu :)
1 kg cytryn
gorąca woda do namoczenia cytryn
¾ szklanki cukru
50 ml wody
1. Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą.
2. Zalać wrzątkiem, moczyć przez 15 min, osuszyć i obrać.
3. Skórkę pokroić w ½ cm paseczki, a następnie w kosteczkę. Jeżeli skórka ma
zbyt dużo białej części, jej nadmiar należy wcześniej usunąć.
4. Do niskiego, szerokiego garnka wsypać cukier i wlać wodę.
5. Podgrzać i mieszać, aż się rozpuści.
6. Dodać skórkę z cytryny i smażyć na wolnym ogniu przez 45 min często
mieszając. Jeżeli skórka zacznie przywierać, należy dodać troszkę cukru.
7. Gotową skórkę przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do miesiąca
lub zamrozić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz