Smażona skórka pomarańczowa
doskonale nadaje się do świątecznych wypieków. Jedna z nas ma to szczęście, że
w jej ogrodzie rosną właśnie przepyszne pomarańcze. Nie mogła więc nie usmażyć
skórki pomarańczowej ;) Jest łatwa w przygotowaniu i o wiele lepsza od kupionej,
więc warto zrobić ją samemu. Można ją przechowywać w lodówce do miesiąca czasu
lub zamrozić na kilka miesięcy. Skórka po usmażeniu z cukrem jest słodka,
intensywna w smaku i pozbawiona goryczki.
Składniki, 2 małe słoiczki:
4 średnie pomarańcze
gorąca woda do namoczenia pomarańczy
¾ szklanki cukru
50 ml wody
1. Pomarańcze sparzyć i wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą.
2. Zalać pomarańcze wrzątkiem i moczyć przez 15 min.
3. Osuszyć i obrać: odciąć dwa końce, naciąć skórkę wzdłuż z 4 stron i zdjąć.
4. Każdą ćwiartkę skórki pokroić w ½ cm paseczki, a następnie w kosteczkę.
Jeżeli skórka ma zbyt dużo białej części, jej nadmiar należy usunąć.
5. Do niskiego, szerokiego garnka wsypać cukier i wlać wodę.
6. Podgrzać i mieszać, aż się rozpuści.
7. Dodać skórkę z pomarańczy i smażyć na wolnym ogniu przez 45 min często mieszając.
Jeżeli skórka zacznie przywierać, należy dodać troszkę cukru.
8. Gotową skórkę przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do miesiąca lub
zamrozić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz