Gotowane karczochy nadziewane rodzynkami, orzeszkami pinii,
natką pietruszki, czosnkiem, bułką tartą i parmezanem. Nadzienie może wydawać
się dziwne, ale jest naprawdę pyszne i warte wypróbowania. Faszerowane
karczochy zwykle podaje się na ciepło, ale świetnie smakują również w
temperaturze pokojowej, więc możecie przygotować je nawet dzień wcześniej.
Smacznego :)
Składniki, 4 porcje:
4 łyżki bułki tartej
½ łyżki posiekanej natki
pietruszki
1 łyżka orzeszków pinii
1 łyżka rodzynków
4 łyżki startego parmezanu /
grana padano
1 ząbek czosnku
2 szczypty soli
czarny pieprz / peperoncino
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
4 karczochy
2 średnie ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
200 ml wody
1.
Do miski wsypać
bułkę tartą, natkę pietruszki, orzeszki pinii, rodzynki i parmezan.
2.
Dodać ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, oliwę i wymieszać.
3.
Karczochy umyć i
osuszyć ręcznikiem papierowym.
4.
Odciąć końce przy
samej nasadzie i ok. 4-5 cm czubków.
5.
W każdym
karczochu za pomocą łyżeczki zrobić wgłębienie, napełnić farszem i ułożyć
pionowo w garnku, farszem do góry.
6.
Ziemniaki obrać,
umyć i pokroić w ćwiartki.
7.
Włożyć do garnka
z karczochami, uzupełniając wolne miejsca tak, aby karczochy stabilnie stały.
8.
Ziemniaki posypać
solą, a karczochy polać strużką oliwy.
9.
Podlać wodą i gotować
przez 30 min od zagotowania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz