Faszerowane karczochy

Drukuj

Gotowane karczochy nadziewane rodzynkami, orzeszkami pinii, natką pietruszki, czosnkiem, bułką tartą i parmezanem. Nadzienie może wydawać się dziwne, ale jest naprawdę pyszne i warte wypróbowania. Faszerowane karczochy zwykle podaje się na ciepło, ale świetnie smakują również w temperaturze pokojowej, więc możecie przygotować je nawet dzień wcześniej. Smacznego :)
 
Składniki, 4 porcje:
4 łyżki bułki tartej
½ łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka orzeszków pinii
1 łyżka rodzynków
4 łyżki startego parmezanu / grana padano
1 ząbek czosnku
2 szczypty soli
czarny pieprz / peperoncino
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
4 karczochy
2 średnie ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
200 ml wody

1.     Do miski wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki, orzeszki pinii, rodzynki i parmezan.
2.     Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, oliwę i wymieszać.
3.     Karczochy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
4.     Odciąć końce przy samej nasadzie i ok. 4-5 cm czubków.
5.     W każdym karczochu za pomocą łyżeczki zrobić wgłębienie, napełnić farszem i ułożyć pionowo w garnku, farszem do góry.
6.     Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki.
7.     Włożyć do garnka z karczochami, uzupełniając wolne miejsca tak, aby karczochy stabilnie stały.
8.     Ziemniaki posypać solą, a karczochy polać strużką oliwy.
9.     Podlać wodą i gotować przez 30 min od zagotowania.





0 komentarze:

Prześlij komentarz