Wątróbka z cebulką

Drukuj

Wiele osób nie przepada za wątróbką. Wystarczy ją jednak dobrze przyrządzić, żeby była naprawdę smaczna. Same przekonałyśmy się, że najlepsza jest ta wg prostego przepisu: z dużą ilością cebuli. Pamiętajcie, że wątróbki nie można solić przed, ani w trakcie smażenia, bo będzie twarda. Należy ją doprawić dopiero po zdjęciu z ognia.
 
Składniki, 3 porcje:
Wątróbka z cebulą
500 g wątróbki drobiowej
mleko do namoczenia wątróbki
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżka masła
sól do smaku
3 duże cebule pokrojone w piórka
½ szklanki wody

Purée ziemniaczane
1 kg ziemniaków
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
80 ml śmietany kremówki 30% / mleka

3 ogórki kiszone

1.     Wątróbkę oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 h.
2.     Wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
3.     Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć je od razu przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać masło, śmietanę i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.
4.     Rozgrzać patelnię, wlać olej i przysmażyć wątróbkę z dwóch stron na brązowy kolor (ok. 10 min).
5.     Dodać masło, wymieszać, przełożyć wątróbkę do rondelka, posolić i przykryć pokrywką, żeby nie wystygła.
6.     Na tej samej patelni przysmażyć cebulę na złoty kolor (ok. 3 min), zalać wodą, posolić do smaku i odparować na średnim ogniu. Cebulka powinna być miękka.
7.     Wątróbkę i ziemniaki nałożyć na talerze i polać cebulą.
8.     Podawać z ogórkiem kiszonym.



0 komentarze:

Prześlij komentarz