Wiele osób nie przepada za wątróbką. Wystarczy ją jednak
dobrze przyrządzić, żeby była naprawdę smaczna. Same przekonałyśmy się, że
najlepsza jest ta wg prostego przepisu: z dużą ilością cebuli. Pamiętajcie, że
wątróbki nie można solić przed, ani w trakcie smażenia, bo będzie twarda.
Należy ją doprawić dopiero po zdjęciu z ognia.
Składniki, 3 porcje:
Wątróbka z cebulą
500 g wątróbki drobiowej
mleko do namoczenia wątróbki
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżka masła
sól do smaku
3 duże cebule pokrojone w
piórka
½ szklanki wody
Purée ziemniaczane
1 kg ziemniaków
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
80 ml śmietany kremówki 30% / mleka
3 ogórki kiszone
1.
Wątróbkę oczyścić,
opłukać pod bieżącą wodą, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 h.
2.
Wypłukać pod
bieżącą wodą i osuszyć.
3.
Ziemniaki obrać,
umyć i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć je od razu przez praskę lub
ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać masło,
śmietanę i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.
4.
Rozgrzać
patelnię, wlać olej i przysmażyć wątróbkę z dwóch stron na brązowy kolor (ok. 10
min).
5.
Dodać masło, wymieszać,
przełożyć wątróbkę do rondelka, posolić i przykryć pokrywką, żeby nie wystygła.
6.
Na tej samej
patelni przysmażyć cebulę na złoty kolor (ok. 3 min), zalać wodą, posolić do
smaku i odparować na średnim ogniu. Cebulka powinna być miękka.
7.
Wątróbkę i
ziemniaki nałożyć na talerze i polać cebulą.
8.
Podawać z
ogórkiem kiszonym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz