Czapeczki Mikołaja

Drukuj

Czekoladowe babeczki z bitą śmietaną. Są miękkie, puszyste, a przede wszystkim bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Z czapeczkami Mikołaja bardzo ładnie się prezentują, a u dzieci wywołują wielki uśmiech :) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babeczki należy przechowywać w lodówce ze względu na bitą śmietanę. 
 

Składniki, 12 sztuk:
Babeczki
150 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g gorzkiego kakao
100 g masła
100 g drobnego cukru
2 jajka
100 ml mleka / śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Bita śmietana
400 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
1 op. cukru wanilinowego
czerwony barwnik spożywczy

1.     Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
2.     Piekarnik nastawić na 180°C.
3.     Mąkę, proszek i kakao przesiać i odstawić.
4.     Masło i cukier utrzeć na białą i puszystą masę.
5.     Dodawać po 1 jajku, za każdym razem miksując przez 1 min.
6.     Wlać mleko lub śmietanę i zmiksować.
7.     Wsypać mąkę z kakao i wymieszać łyżką, pod koniec dodając ekstrakt z wanilii.
8.     Ciasto przełożyć do papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min do suchego patyczka. Ostudzić.
9.     Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier wanilinowy.
10.  ¼ bitej śmietany przełożyć do miseczki, a resztę zmiksować z kilkoma kroplami czerwonego barwnika.
11.  Do szprycy nałożyć czerwoną bitą śmietanę i wycisnąć ją w kształcie czapeczki: wystarczy przyłożyć tylkę szprycy prostopadle do babeczki i wycisnąć naraz (ale nie za szybko) sporą ilość śmietany, przeciągając szprycę ku górze.
12.  Umyć szprycę, osuszyć i nałożyć białą bitą śmietanę.
13.  Zrobić białą otoczkę u nasady czapki i biały pomponik na samej górze.




0 komentarze:

Prześlij komentarz