Karczochy z anchois

Drukuj

Karczochy nie są zbyt popularne w Polsce, a szkoda, bo to bardzo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywa. W związku z tym na naszym blogu będą się pojawiać przepisy z ich wykorzystaniem, aby Was do nich zachęcić. Tym razem proponujemy przystawkę z anchois. Należy podawać w temperaturze pokojowej.
 
Składniki, 2-3 porcje:
5 karczochów
1 cytryna
sól morska
7 ząbków czosnku
90 ml oliwy z oliwek extravergine
7 filecików anchois

1.     Karczochy obrać z wierzchnich listków, odkroić czubki i przekroić wzdłuż na pół.
2.     Włożyć do zimnej wody z sokiem z ½ cytryny, żeby nie ściemniały.
3.    Na wrzącą i osoloną wodę wrzucić karczochy wraz z drugą połową cytryny, pokrojonej na 4 części i gotować do miękkości przez ok. 30 min.
4.     Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
5.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i wrzucić czosnek.
6.     Dodać anchois i mieszać, aż się rozdrobnią.
7.     Karczochy odcedzić, ułożyć na półmisku i polać podsmażonym czosnkiem z anchois. 






0 komentarze:

Prześlij komentarz