Karczochy nie są zbyt popularne w Polsce, a szkoda, bo to
bardzo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywa. W związku z tym na naszym
blogu będą się pojawiać przepisy z ich wykorzystaniem, aby Was do nich zachęcić.
Tym razem proponujemy przystawkę z anchois. Należy ją podawać w temperaturze
pokojowej.
5 karczochów
1 cytryna
sól morska
7 ząbków czosnku
90 ml oliwy z oliwek extravergine
7 filecików anchois
1.
Karczochy obrać z
wierzchnich listków, odkroić czubki i przekroić wzdłuż na pół.
2.
Włożyć do zimnej
wody z sokiem z ½ cytryny, żeby nie ściemniały.
3. Na wrzącą i
osoloną wodę wrzucić karczochy wraz z drugą połową cytryny, pokrojonej na 4
części i gotować do miękkości przez ok. 30 min.
4.
Czosnek obrać i
pokroić w drobną kostkę.
5.
Rozgrzać
patelnię, wlać oliwę i wrzucić czosnek.
6.
Dodać anchois i
mieszać, aż się rozdrobnią.
7.
Karczochy odcedzić,
ułożyć na półmisku i polać podsmażonym czosnkiem z anchois.
0 komentarze:
Prześlij komentarz