Najlepsze
ciasto z najlepszą masą makową. Makowiec z tego przepisu po raz pierwszy upiekłyśmy
rok temu i wyszedł tak pyszny, że musiałyśmy go powtórzyć i na te święta.
Ciasto po upieczeniu jest mięciutkie, maślane i długo pozostaje świeże. Jest to
nasze ulubione ciasto drożdżowe (brioche) i rzadko sięgamy po inne przepisy.
Sekretem udanego makowca jest również dobra masa makowa, najlepiej domowa. Kupione
często są zbyt wodniste i ciasto dobrze nie rośnie. Trzeba ją długo suszyć w
piekarniku, więc lepiej przygotować o wiele lepszą masę samemu (nie jest to
wcale takie czasochłonne, jakby się mogło wydawać). Można ją przechowywać ok. 3
dni w lodówce bez dodatku jajek lub zamrozić. Bakalie można posiekać lub
zmielić w maszynce do mięsa o najgrubszych oczkach.
Składniki, tortownica 26 cm:
Masa makowa
50 g rodzynków
3 łyżki rumu
1 łyżka likieru Amaretto
1 łyżka ekstraktu z wanilii
250 g maku
30 g migdałów
30 g orzechów laskowych
30 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
3 łyżki likieru Amaretto / kilka kropel olejku
migdałowego
2 łyżki roztopionego masła
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
70 g brązowego cukru
szczypta soli
1.
Rodzynki zalać
rumem, likierem, ekstraktem z wanilii i odstawić na kilka h.
2.
Mak zalać
wrzątkiem tylko do przykrycia i gotować przez 20 min, mieszając od czasu do
czasu.
3.
Ostudzić i dokładnie
odcisnąć z wody (np. zawijając w gazę).
4.
Zemleć 2 razy przez
maszynkę do mięsa o najmniejszych oczkach.
5.
Zmienić na
największe oczka i zemleć migdały, orzechy, skórkę i rodzynki. Wymieszać.
6.
Wlać miód, likier,
masło i wymieszać.
7.
Żółtka ubić z
cukrem na białą i puszystą masę (ok. 5 min) i wymieszać z makiem.
8.
Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę (ok. 3 min) i delikatnie wymieszać z masą
makową.
Ciasto
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
380 g mąki pszennej typ 450 / 550
szczypta soli
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
160 g masła w temp. pokojowej
1 roztrzepane jajko do posmarowania
1.
Do mleka
pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe
miejsce na 15 min.
2.
Do miski przesiać
mąkę, wsypać sól, cukier i wymieszać.
3.
Wlać rozczyn,
zmiksować hakiem i dodawać po 1 jajku w krótkich odstępach czasu. Miksować przez
10 min.
4.
Stopniowo dodawać
masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 3 min. Ciasto będzie
dość rzadkie.
5.
Przykryć folią
spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc (lub maksymalnie 3 dni) lub w
ciepłe miejsce na 1 h, jeśli nie macie czasu. Z ciastem, które wyrastało w
lodówce łatwiej się pracuje.
6.
Stolnicę i ciasto
oprószyć mąką i uformować kulę.
7.
Przeciąć ciasto
na 12 części. Każdą kulkę delikatnie rozwałkować i rozprowadzić ½ cm warstwę masy
makowej.
8.
Każdy placuszek
zwinąć jak roladę i delikatnie połączyć ze sobą dwa końce.
9.
Układać w
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (folia aluminiowa przywiera do ciasta)
łączeniem do dołu. Odstawić na 1-1,5 h w ciepłe miejsce.
10.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
11.
Makowiec
posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min (do suchego patyczka). Jeśli
pod koniec pieczenia makowiec będzie się za bardzo rumienić, należy położyć na
niego folię aluminiową.
Lukier
migdałowy
1 szklanka (170 g) cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1 łyżka likieru Amaretto
kandyzowana skórka pomarańczowa
1. Do cukru wlać gorącą wodę, likier
i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając
cukier lub wlewając wodę.
2. Polukrować makowiec i posypać
skórką pomarańczową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz