Pyszne
drożdżowe kapuśniaczki z leśnymi grzybami wg przepisu naszej babci. Ciasto już
przy wyrabianiu jest bardzo mięciutkie i łatwo się z nim pracuje. Tuż po
upieczeniu są lekko chrupiące, a po wystygnięciu miękną i rozpływają się w
ustach :) Gdy tylko wystygną można je zamrozić. Do popicia polecamy barszczyk na wywarze z grzybów. Pycha!
150 ml ciepłego mleka
10 g świeżych drożdży
½ łyżeczki cukru
3 łyżki mąki pszennej do rozczynu
280 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka soli
1 jajko roztrzepane widelcem
30 g masła
kapusta z grzybami z połowy porcji
1 małe, roztrzepane jajko
kminek
1.
Do mleka pokruszyć drożdże, wsypać
cukier, 3 łyżki mąki i wymieszać.
2.
Przykryć folią spożywczą i odstawić w
ciepłe miejsce na 15 min.
3.
Masło roztopić w rondelku.
4.
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól,
wlać rozczyn i wymieszać łyżką.
5.
Dodać jajko, wlać masło i wymieszać.
6.
Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto
(będzie się kleić) i dobrze oprószyć je mąką.
7.
Wyrabiać ciasto przez 10 min, aż
będzie mięciutkie i elastyczne. Jeśli ciasto mimo oprószenia mąką wciąż będzie
się kleić, dosypać maksymalnie 20 g mąki.
8.
Ciasto włożyć do miski, przykryć folią
spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
9.
Rozwałkować na prostokąt 45x27 cm o
grubości 3-4 mm i pociąć na 4 cm kwadraty.
10. Na
każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić ze sobą wszystkie rogi.
11. Przełożyć
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na ½ h.
12. Piekarnik
nastawić na 190°C.
13. Kapuśniaczki
posmarować jajkiem, posypać kminkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez 15-20 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz