Śliczne, orzechowe babeczki choinki z pysznym kremem z bitej
śmietany i mascarpone. Są mięciutkie i wilgotne, a smak orzechów jest dobrze
wyczuwalny. Do kremu nie trzeba dodawać żelatyny: mascarpone wystarczająco
usztywnia bitą śmietanę. Babeczki bardzo ładnie wyglądają i szybko znikają w
nieznanych okolicznościach ;)
Składniki, 8 sztuk:
Babeczki
50 g orzechów laskowych
40 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżeczka kakao
50 g masła
50 g gorzkiej czekolady
2 jajka (oddzielnie białka i
żółtka)
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii / 1 łyżeczka likieru orzechowego
Krem
150 ml śmietany kremówki 30%
(dobrze schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
125 g mascarpone
zielony barwnik w żelu
1.
Formę na babeczki
wyłożyć papilotkami.
2.
Orzechy laskowe
zmiksować blenderem i wsypać do miski.
3. Mąkę, proszek do
pieczenia i kakao przesiać, a następnie wymieszać z orzechami.
4.
Masło rozpuścić w
rondelku, zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do jej
rozpuszczenia.
5.
Piekarnik nastawić na
180°C.
6.
Białka ubić na
sztywną pianę (ok. 3 min) i stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce.
7.
Dodawać po 1
żółtku, za każdym razem dobrze miksując masę.
8.
Wsypać mąkę i
delikatnie przemieszać łyżką, wlać masło z czekoladą, ekstrakt z wanilii i znów
delikatnie wymieszać.
9.
Ciasto przełożyć
do papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min do suchego
patyczka. Ostudzić.
10.
Śmietanę ubić na
sztywno, wsypać cukier i szybko zmiksować.
11.
Dodać mascarpone,
odrobinę barwnika i zmiksować tylko do połączenia się składników.
12.
Szprycę wypełnić
kremem i wycisnąć go w kształcie choinki: wystarczy przyłożyć tylkę szprycy prostopadle
do brzegu babeczki i wycisnąć krem, zataczając coraz mniejsze okręgi zachodzące
na siebie.
Wyglądają apetycznie 😀
OdpowiedzUsuńSa bardzo pyszne 😍
Usuń