Babeczki choinki z orzechami laskowymi

Drukuj

Śliczne, orzechowe babeczki choinki z pysznym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Są mięciutkie i wilgotne, a smak orzechów jest dobrze wyczuwalny. Do kremu nie trzeba dodawać żelatyny: mascarpone wystarczająco usztywnia bitą śmietanę. Babeczki bardzo ładnie wyglądają i szybko znikają w nieznanych okolicznościach ;)
 
Składniki, 8 sztuk:
Babeczki
50 g orzechów laskowych
40 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
50 g masła
50 g gorzkiej czekolady
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / 1 łyżeczka likieru orzechowego

Krem
150 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
125 g mascarpone
zielony barwnik w żelu

1.     Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
2.     Orzechy laskowe zmiksować blenderem i wsypać do miski.
3.     Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, a następnie wymieszać z orzechami.
4.     Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do jej rozpuszczenia.
5.     Piekarnik nastawić na 180°C.
6.     Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3 min) i stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce.
7.     Dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dobrze miksując masę.
8.     Wsypać mąkę i delikatnie przemieszać łyżką, wlać masło z czekoladą, ekstrakt z wanilii i znów delikatnie wymieszać.
9.     Ciasto przełożyć do papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min do suchego patyczka. Ostudzić.
10.  Śmietanę ubić na sztywno, wsypać cukier i szybko zmiksować.
11.  Dodać mascarpone, odrobinę barwnika i zmiksować tylko do połączenia się składników.
12.  Szprycę wypełnić kremem i wycisnąć go w kształcie choinki: wystarczy przyłożyć tylkę szprycy prostopadle do brzegu babeczki i wycisnąć krem, zataczając coraz mniejsze okręgi zachodzące na siebie.



2 komentarze: