Zakwas z buraków

Drukuj

Barszcz na zakwasie z buraków jest bardzo smaczny i kwaskowaty. Przepis na zakwas dostałyśmy od naszej cioci Ewy :) Bardzo łatwo i szybko się go przygotowuje: pokrojone buraki zalewa się wodą i odstawia na kilka dni. Na drugi dzień na wierzchu pojawia się piana. Należy ją sukcesywnie zbierać z powierzchni i wyrzucać. Na trzeci dzień zakwas zaczyna delikatnie zmieniać smak. Na 5-6 dzień jest już gotowy. Wystarczy zlać go do czystego słoika i wykorzystać później do barszczu. Zakwas można przechowywać do miesiąca w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
 

Składniki, 2 porcje:
1 kg buraków
zimna, przegotowana woda

2 duże słoiki

1.     Buraki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
2.     Połowę słoika wypełnić burakami i zalać wodą prawie do pełna, zostawiając od góry ok. 1 cm.
3.     Przykryć talerzykiem i odstawić na 5-6 dni.
4.     Codziennie zbierać wytworzoną pianę z powierzchni i wyrzucać.
5.     Po 5-6 dniach, kiedy zakwas będzie wystarczająco kwaśny, zlać go do czystego słoika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce maksymalnie do miesiąca.





0 komentarze:

Prześlij komentarz