Barszcz
na zakwasie z buraków jest bardzo smaczny i kwaskowaty. Przepis na zakwas dostałyśmy od
naszej cioci Ewy :) Bardzo łatwo i szybko się go przygotowuje: pokrojone buraki zalewa się wodą i odstawia na kilka
dni. Na drugi dzień na wierzchu pojawia się piana. Należy ją sukcesywnie
zbierać z powierzchni i wyrzucać. Na trzeci dzień zakwas zaczyna delikatnie
zmieniać smak. Na 5-6 dzień jest już gotowy. Wystarczy zlać go do czystego słoika
i wykorzystać później do barszczu. Zakwas można przechowywać do miesiąca w
lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Składniki, 2 porcje:
1 kg buraków
zimna, przegotowana woda
2 duże słoiki
1.
Buraki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
2.
Połowę słoika wypełnić burakami i
zalać wodą prawie do pełna, zostawiając od góry ok. 1 cm.
3.
Przykryć talerzykiem i odstawić na 5-6
dni.
4.
Codziennie zbierać wytworzoną pianę z
powierzchni i wyrzucać.
5.
Po 5-6 dniach, kiedy zakwas będzie
wystarczająco kwaśny, zlać go do czystego słoika, szczelnie zamknąć i
przechowywać w lodówce maksymalnie do miesiąca.
0 komentarze:
Prześlij komentarz