Kalmary z piekarnika są bardzo pyszne i zdrowe. Świetnie
sprawdzają się jako przystawka na imprezach, dlatego polecamy je również na
Sylwestra. Są lekkostrawne i dodadzą Wam energii na całą noc ;) Kalmary najlepiej
podawać z białym wytrawnym winem (polecamy sycylijskie wino Corvo Bianco).
Składniki, 2-3 porcje:
Kalmary
1 kalmar (ok. 600 g)
kilka łyżek oliwy z oliwek
extravergine
kilka łyżek bułki tartej
2-3 szczypty suszonego
oregano
2 szczypty soli morskiej
2 szczypty świeżo zmielonego
czarnego pieprzu
Sos cytrynowy
5 łyżek oliwy z oliwek
extravergine
sok wyciśnięty z 1 małej
cytryny
szczypta soli morskiej
szczypta suszonego oregano
do podania: białe wytrawne
wino
1.
Oczyścić kalmary:
jedną ręką trzymać tułów, a drugą złapać kalmar zaraz za tułowiem, powyżej oczu
i ciągnąć, aby wyciągnąć wnętrzności. Jeśli nie uda się wyciągnąć ich w
całości, włożyć rękę do środka tuby i wyciągnąć resztę. Wyciągnąć płytkę, która
przechodzi wzdłuż tuby. Z głowy wykręcić oczy i otwór gębowy. Błonę ściągnąć w
dół, aż do macek (na tyle, ile się da). Ściągnąć błonę z tułowia pocierając ją
palcami i przeciągając w górę. Przyciąć płaszcz znajdujący się przy końcu tuby
po obu stronach. Opłukać kalmary pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem
papierowym.
2.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
3.
Kalmary pokroić nożyczkami
w 1 cm krążki, a macki w 5-6 cm kawałki.
4.
Przełożyć do
miski, polać oliwą i dobrze wymieszać.
5.
Każdy kawałek obtoczyć
w bułce tartej i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
6.
Posypać oregano i
oprószyć lekko solą i pieprzem.
7.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min, aż lekko się zrumienią.
8.
Przygotować sos cytrynowy:
do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny i roztrzepać widelcem przez ok. 1 min.
Wsypać sól, oregano roztarte w palcach i jeszcze raz roztrzepać przez ok. 30 sek.
9.
Kalmary wyjąć z
piekarnika, ułożyć na talerzach i polać sosem cytrynowym.
10.
Podawać z białym wytrawnym
winem.
Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń