Kalmary z piekarnika

Drukuj

Kalmary z piekarnika są bardzo pyszne i zdrowe. Świetnie sprawdzają się jako przystawka na imprezach, dlatego polecamy je również na Sylwestra. Są lekkostrawne i dodadzą Wam energii na całą noc ;) Kalmary najlepiej podawać z białym wytrawnym winem (polecamy sycylijskie wino Corvo Bianco).
 


Składniki, 2-3 porcje:
Kalmary
1 kalmar (ok. 600 g)
kilka łyżek oliwy z oliwek extravergine
kilka łyżek bułki tartej
2-3 szczypty suszonego oregano
2 szczypty soli morskiej
2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sos cytrynowy
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
szczypta soli morskiej
szczypta suszonego oregano

do podania: białe wytrawne wino

1.     Oczyścić kalmary: jedną ręką trzymać tułów, a drugą złapać kalmar zaraz za tułowiem, powyżej oczu i ciągnąć, aby wyciągnąć wnętrzności. Jeśli nie uda się wyciągnąć ich w całości, włożyć rękę do środka tuby i wyciągnąć resztę. Wyciągnąć płytkę, która przechodzi wzdłuż tuby. Z głowy wykręcić oczy i otwór gębowy. Błonę ściągnąć w dół, aż do macek (na tyle, ile się da). Ściągnąć błonę z tułowia pocierając ją palcami i przeciągając w górę. Przyciąć płaszcz znajdujący się przy końcu tuby po obu stronach. Opłukać kalmary pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2.     Piekarnik nastawić na 180°C.
3.     Kalmary pokroić nożyczkami w 1 cm krążki, a macki w 5-6 cm kawałki.
4.     Przełożyć do miski, polać oliwą i dobrze wymieszać.
5.     Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
6.     Posypać oregano i oprószyć lekko solą i pieprzem.
7.     Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min, aż lekko się zrumienią.
8.     Przygotować sos cytrynowy: do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny i roztrzepać widelcem przez ok. 1 min. Wsypać sól, oregano roztarte w palcach i jeszcze raz roztrzepać przez ok. 30 sek.
9.     Kalmary wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzach i polać sosem cytrynowym.
10.  Podawać z białym wytrawnym winem.





1 komentarze: