Znakomite
połączenie konfitury z płatków róż z czekoladą w płynnej odsłonie. Jeśli nie
próbowaliście jej jeszcze w tym zestawieniu, nie wiecie co tracicie! Róża
nadaje gorzkiej czekoladzie delikatnej słodyczy i niepowtarzalnego smaku. Polecamy
szczególnie w chłodne wieczory i na wszelkie smutki ;)
Składniki, 2 porcje:
Gorąca
czekolada
250 ml mleka
125 ml śmietanki kremówki 36%
125 g gorzkiej czekolady
6 łyżeczek konfitury z płatków róż
1.
Mleko i śmietankę prawie zagotować i
zdjąć z ognia.
2.
Dodać czekoladę połamaną na kostki i
wymieszać.
3.
Postawić z powrotem na ogień i gotować
przez chwilę (1-2 min) do uzyskania odpowiedniej gęstości.
4.
Na dno szklanek wlać po 3 łyżeczki
konfitury i zalać czekoladą.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie przyrządzałam gorącej czekolady w domu, zazwyczaj piłam ją tylko w pijalni. Bardzo podoba mi się Twój wpis i w dodatku świetne porady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ i chyba wreszcie spróbuję. Mam nadzieję, że wyjdzie równie apetyczna jak Twoja!
OdpowiedzUsuń