Kapusta wigilijna z grzybami

Drukuj

Pyszna kapustka wigilijna wg przepisu naszej babci. Dzięki gotowaniu w wywarze z grzybów zyskuje ładny, ciemny kolor. Jemy ją tradycyjnie na Wigilię z karpiem i z tłuczonymi ziemniaczkami. Do kapusty użyłyśmy samych borowików, ale jeśli chcecie, by była jeszcze ciemniejsza, dodajcie trochę podgrzybków. 
 

Składniki, 10 porcji:
100 g suszonych grzybów (prawdziwków / podgrzybków)
1 kg kiszonej kapusty
1 łyżeczka kminku
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku
1 duża cebula
1 łyżka masła

1.     Grzyby zalać wodą i odstawić na 5 h lub całą noc.
2.     Gotować w tej samej wodzie na małym ogniu przez pół h. Odcedzić zachowując wywar.
3.     ¾ kapusty zalać wodą, wsypać kminek i gotować na średnim ogniu przez 15 min.
4.     Grzyby pokroić w kosteczkę.
5.     Do kapusty wlać wywar z grzybów i gotować przez 15 min. Doprawić, odparować i zdjąć z ognia.
6.     Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle na małym ogniu (ok. 5 min), przesmażyć chwilę z grzybami i wymieszać z kapustą.
 


0 komentarze:

Prześlij komentarz