Pyszna kapustka wigilijna wg przepisu naszej babci.
Dzięki gotowaniu w wywarze z grzybów zyskuje ładny, ciemny kolor. Jemy ją tradycyjnie
na Wigilię z karpiem i z tłuczonymi ziemniaczkami. Do kapusty użyłyśmy samych borowików,
ale jeśli chcecie, by była jeszcze ciemniejsza, dodajcie trochę podgrzybków.
Składniki, 10 porcji:
100 g suszonych grzybów
(prawdziwków / podgrzybków)
1 kg kiszonej kapusty
1 łyżeczka kminku
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku
1 duża cebula
1 łyżka masła
1.
Grzyby zalać wodą
i odstawić na 5 h lub całą noc.
2.
Gotować w tej
samej wodzie na małym ogniu przez pół h. Odcedzić zachowując wywar.
3.
¾ kapusty zalać
wodą, wsypać kminek i gotować na średnim ogniu przez 15 min.
4.
Grzyby pokroić w
kosteczkę.
5.
Do kapusty wlać
wywar z grzybów i gotować przez 15 min. Doprawić, odparować i
zdjąć z ognia.
6.
Cebulę pokroić w
kostkę, zeszklić na maśle na małym ogniu (ok. 5 min), przesmażyć chwilę z grzybami i wymieszać z kapustą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz