Kasza gryczana ze schabem, boczkiem i sosem czosnkowym

Drukuj

Kasza gryczana z sosem czosnkowym? My też dziwiłyśmy się temu połączeniu. Spróbowałyśmy go w restauracji i tak nam posmakowało, że później zrobiłyśmy swoją wersję :) Kasza bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym z dodatkiem koperku, więc nie pomijajcie go w przepisie. Zamiast schabu możecie użyć karkówki lub piersi z kurczaka. Potrawę przygotowuje się podczas gotowania kaszy, więc trwa to naprawdę krótko.

Składniki, 2 porcje:
Kasza ze schabem
2 woreczki kaszy gryczanej
6 cieniutkich plasterków surowego, wędzonego boczku
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 duży ząbek czosnku zgnieciony dłonią
4 plasterki schabu / karkówki pokrojone w kostkę / 1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ dużej cebuli pokrojonej w kostkę
50 ml białego wytrawnego wina

Sos czosnkowy z koperkiem
6 łyżeczek jogurtu greckiego / śmietany 12 %
2 łyżeczki majonezu
szczypta soli
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego koperku

1.     Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu.
2.     Boczek pokroić w szerokie paski, wrzucić na zimną patelnię i wytopić go na średnim ogniu.
3.     Wlać oliwę i smażyć czosnek na małym ogniu przez ok. 1 min.
4.     Schab obtoczyć w curry i tymianku.
5.     Wyjąć czosnek, wrzucić schab i obsmażyć go szybko na większym ogniu (ok. 1 min), często mieszając.
6.     Dodać cebulę, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez 2 min.
7.     Zalać winem, odparowywać przez 2 min i wlać kilka łyżek wody z gotującej się kaszy. Jeżeli schab jest zbyt twardy, należy go trochę poddusić, wlewając więcej wody z kaszy.
8.     Wymieszać z odcedzoną kaszą.
9.     Podawać z sosem czosnkowym: wymieszać jogurt z majonezem, wsypać sól i cukier. Przecisnąć ząbek czosnku, wsypać koperek i wymieszać.


0 komentarze:

Prześlij komentarz