Piernikowe muffinki

Drukuj

Nie lubimy piernika w dużych ilościach naraz. Dlatego zwykle pieczemy muffinki lub pierniczki, które szybko się rozchodzą ;) Muffinki są miękkie, sprężyste i długo zachowują świeżość. Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka. Dodatkowo można polać je polewą czekoladową. Polecamy na (przed)świąteczne podwieczorki dla dzieci :)
 

Składniki, 12 sztuk:
Muffinki
250 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100 g brązowego cukru
1 duże jajko
150 ml mleka
5 łyżek oleju
10 łyżek miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
80 ml śmietany kremówki 30%
40 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady

1.    Formę na Muffinki wyłożyć papilotkami.
2.    Piekarnik nastawić na 180°C.
3.    Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski.
4.    Wsypać przyprawę korzenną, cukier i wymieszać.
5.    Jajko roztrzepać widelcem, wlać mleko, olej, miód, ekstrakt z wanilii i dobrze wymieszać.
6.    Wsypać mąkę i wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie grudkowate.
7.    Przełożyć do papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min do suchego patyczka.
8.    Ostudzić i polać polewą czekoladową: śmietanę kremówkę wlać do rondelka i zagotować. Zdjąć z palnika, włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do ich rozpuszczenia.



0 komentarze:

Prześlij komentarz