Nie lubimy piernika w dużych ilościach naraz. Dlatego
zwykle pieczemy muffinki lub pierniczki, które szybko się rozchodzą ;) Muffinki
są miękkie, sprężyste i długo zachowują świeżość. Wyśmienicie smakują ze
szklanką mleka. Dodatkowo
można polać je polewą czekoladową. Polecamy na (przed)świąteczne podwieczorki dla dzieci :)
Składniki, 12 sztuk:
Muffinki
250 g mąki
pszennej
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
oczyszczonej
1 łyżka
przyprawy korzennej do piernika
100 g brązowego
cukru
1 duże jajko
150 ml mleka
5 łyżek oleju
10 łyżek miodu
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
80 ml śmietany
kremówki 30%
40 g gorzkiej
czekolady
40 g mlecznej
czekolady
1. Formę na Muffinki wyłożyć papilotkami.
2. Piekarnik nastawić na 180°C.
3. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do
miski.
4. Wsypać przyprawę korzenną, cukier i wymieszać.
5. Jajko roztrzepać widelcem, wlać mleko, olej, miód,
ekstrakt z wanilii i dobrze wymieszać.
6. Wsypać mąkę i wymieszać tylko do połączenia się
składników. Ciasto będzie grudkowate.
7. Przełożyć
do papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min do
suchego patyczka.
8. Ostudzić
i polać polewą czekoladową: śmietanę kremówkę wlać do rondelka i zagotować.
Zdjąć z palnika, włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i
mieszać do ich rozpuszczenia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz