Maślane ciasteczka elfy

Drukuj

Ciasteczka są fenomenalne… maślane, z nutą cytryny :) Jeszcze nigdy nie jadłyśmy, aż tak kruchych ciastek. W dniu pieczenia są wręcz ekstremalnie kruche i delikatne! Po ugryzieniu rozpadają się na najdrobniejsze okruszki, jakby na ziarenka piasku. Po kilkunastu godzinach stają się dosłownie odrobinę twardsze, ale wciąż są bardzo kruchutkie :) Nasze ciasteczka ozdobiłyśmy lukrem królewskim zabarwionym barwnikami spożywczymi. Powstały słodkie elfiki – pomocnicy Mikołaja ;) Pamiętajcie, by nie wyrabiać ciasta zbyt długo: ciepło rąk nie sprzyja kruchemu ciastu i może stać się twardsze lub rozpływać się trochę w piekarniku.
 

Składniki, 25 sztuk:
150 g mąki pszennej tortowej
70 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
szczypta soli
skórka strata z 1 cytryny
140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

lukier i barwniki spożywcze (opcjonalnie)

1.     Obydwie mąki i cukier puder przesiać na stolnicę lub do miski, wsypać szczyptę soli i wymieszać.
2.     Dodać skórkę z cytryny, masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i wszystko posiekać szybko nożem.
3.     Szybko połączyć wszystkie składniki, rozcierając masło z mąką między palcami i uformować kulę.
4.     Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5.     Piekarnik nastawić na 180°C.
6.     Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać ciasteczka.
7.     Przełożyć je na folię aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min, aż ciasteczka lekko się zrumienią.
8.     Ostudzić i ewentualnie ozdobić lukrem.






0 komentarze:

Prześlij komentarz