Lukier zwykły i lukier królewski

Drukuj

Dziś podajemy przepis na lukier zwykły i królewski. Jeśli chodzi o ten pierwszy, bardzo lubimy zmieniać jego smak, zastępując jedną łyżkę wody ulubionym likierem (np. Amaretto), sokiem z cytryny, pomarańczy czy granatu (wtedy zmienia kolor na różowy). Lukier stosunkowo szybko gęstnieje, więc najlepiej zacząć lukrowanie tuż po jego przygotowaniu.
Lukier królewski jest sztywny, gęsty i śnieżnobiały, a po zastygnięciu twardy. Można nim lukrować całe ciasteczka lub robić z niego tylko wzorki. Do obydwu lukrów można dodawać barwniki spożywcze.



Składniki:
Lukier zwykły
1 szklanka (250 ml) cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody (1 łyżkę można zastąpić likierem, sokiem z cytryny, pomarańczy, granatu itp.)

1.    Do cukru wlać gorącą wodę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
2.    Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.

***
Lukier królewski
1 bardzo zimne białko
1 szklanka cukru pudru (220 g)
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

1.    Białko ubić na sztywną pianę (przez ok. 2-3 min).
2.    Stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier, ciągle miksując.
3.    Po dodaniu całej ilości cukru miksować przez 2 min.
4.    Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i miksować jeszcze przez 1 min.
5.    Lukier powinien być sztywny i gęsty.
6.    Jeżeli chcecie uzyskać jeszcze gęstszy lukier do wykonywania szczegółowych zdobień, przesiejcie dodatkowe 2 łyżki cukru pudru i wymieszajcie lukier łyżką.



0 komentarze:

Prześlij komentarz