Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym

Drukuj

Mięciutkie i kruche polędwiczki z wyśmienitym sosem z borowików. Zamiast prawdziwków możecie użyć jakichkolwiek leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych). Sos wyjdzie równie pyszny. Potrawę podawać z purée ziemniaczanym, małymi kluskami śląskimi lub jako danie samodzielne ;)
 

Składniki, 4 porcje:
Sos grzybowy
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 łyżki masła
500 g borowików / rożnych leśnych grzybów świeżych lub mrożonych
40 ml białego wytrawnego wina
200 ml wody
4 szczypty soli
100 ml śmietany kremówki 36 % / 30%
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Polędwiczki wieprzowe
500 g polędwicy wieprzowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
pieprz ziołowy
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine

1.     Cebulę pokroić w kostkę.
2.     Do rondelka wlać oliwę, dodać masło i rozpuścić.
3.     Wrzucić cebulę i przysmażać ją na małym ogniu przez 5 min.
4.     Dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu przez 3 min, często mieszając.
5.     Podlać winem i trochę odparować przez 2 min.
6.     Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum.
7.     Posolić i gotować przez 15 min na małym ogniu.
8.     Wlać śmietankę i gotować przez ok. 2 min, aż sos lekko zgęstnieje.
9.     Dodać szczyptę pieprzu, natkę pietruszki i wymieszać.
10.  Polędwicę pokroić na ok. 1 cm plastry (można je rozbić tłuczkiem).
11.  Posolić, popieprzyć i smażyć na średnim ogniu po ok. 4 min z każdej strony.
12.  Polędwiczki polać sosem grzybowym.





0 komentarze:

Prześlij komentarz