Sernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą

Drukuj

Bardzo smaczny sernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą na spodzie z owsianych, cynamonowych ciasteczek. Możecie go zrobić z samego twarogu lub z twarogu i mascarpone (500 g twarogu i 250 g mascarpone). Im rzadszy twaróg, tym większe ryzyko zapadnięcia się musu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu i pieczeniu w kąpieli wodnej sernik na pewno nie popęka. Wychodzi gładki, biały i nie przypala się. Sposób pieczenia zaczerpnęłyśmy z Kwestii Smaku
 
Składniki, tortownica 18 cm:
Spód
100 g ciastek owsianych
½ łyżeczki cynamonu
30 g masła

Mus
5 łyżeczek powideł śliwkowych
10 g gorzkiej czekolady
3 łyżki wody

Masa serowa
700 g sera twarogowego na serniki lub trzykrotnie zmielonego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
200 g cukru
3 jajka
50 ml śmietanki kremówki 36% / 30 %
½ laski wanilii / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii / 1 op. cukru wanilinowego

1.     Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową, wypuścić ją na zewnątrz, zamknąć obręcz i obwinąć boki. Dodatkowymi kawałkami folii obwinąć szczelnie spód i boki formy.
2.     Ciastka zmiksować blenderem na drobne okruszki i wymieszać z cynamonem.
3.     Masło rozpuścić w rondelku, wlać do ciastek i wymieszać.
4.     Ciastkami wyłożyć spód tortownicy.
5.     Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć.
6.     Powidła zmiksować blenderem, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Jeżeli powidła są gęste, dodać ok. 3 łyżek wody i wymieszać.
7.     Piekarnik nastawić na 175°C.
8.     Ser włożyć do miski, wsypać mąkę i zmiksować na jednolitą masę (2 min).
9.     Stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując.
10.  Dodawać kolejno po 1 jajku w ok. 15 sek. odstępach czasu.
11.  Wlać śmietankę, ziarenka wyłuskane z laski wanilii i zmiksować.
12.  Masę przelać do tortownicy i delikatnie kłaść łyżeczką mus na serniku.
13.  Wykałaczkę zanurzyć lekko w serze i przesuwać ją, tworząc wzorki.
14.  Tortownicę włożyć w większą formę, do której wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy.
15.  Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez 1 h.
16.  Sernik studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut zostawić w zamkniętym piekarniku, a przez kolejne 15 min stopniowo uchylać drzwiczki. Wyjąć, ostudzić, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na kilka godzin.





0 komentarze:

Prześlij komentarz