Przepyszne
połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z kremowym sosem z leśnych
grzybów. Danie smakuje wyśmienicie i nie zabiera zbyt dużo czasu. Do tego sosu
grzybowego najlepiej użyć kilku rodzajów leśnych grzybów. My wykorzystałyśmy mrożone
prawdziwki, podgrzybki, kozaki i opieńki, które zebrałyśmy jesienią. Do placków
można również przygotować sos z tego przepisu. Gorąco polecamy! :)
Składniki, 4 porcje:
Sos grzybowy
1 średnia
cebula
2 łyżki oliwy z
oliwek extravergine
2 łyżki masła
500 g różnych leśnych
grzybów świeżych lub mrożonych (np. borowiki, podgrzybki, kozaki, opieńki)
200 ml wody
3 szczypty soli
50 ml śmietany
kremówki 36 % / 30%
świeżo zmielony
czarny pieprz
szczypta
pieprzu ziołowego
Placki
ziemniaczane
1,5 kg ziemniaków mączystych
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
olej rzepakowy do smażenia
1.
Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć
na złoty kolor na oliwie i maśle.
2. Grzyby
przekroić na pół lub na 4 części, dodać do cebuli i smażyć na średnim ogniu przez 3 min, często
mieszając.
3. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień
do minimum.
4. Posolić i gotować przez 15 min na małym ogniu.
5. Wlać śmietankę, dodać pieprz i gotować przez ok. 2
min, aż sos zgęstnieje.
6. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć razem z cebulą na
tarce o najmniejszych oczkach.
7. Wbić jajko, wsypać mąkę, posolić, popieprzyć i
wymieszać.
8. Rozgrzać patelnię, wlać olej i kłaść po 3 duże łyżki
masy ziemniaczanej na 1 placek, formując większe placki.
9. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu.
10. Placek położyć na talerz, nałożyć sos grzybowy na
połowie placka i zgiąć go delikatnie na pół.
0 komentarze:
Prześlij komentarz