Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Drukuj

Przepyszne połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z kremowym sosem z leśnych grzybów. Danie smakuje wyśmienicie i nie zabiera zbyt dużo czasu. Do tego sosu grzybowego najlepiej użyć kilku rodzajów leśnych grzybów. My wykorzystałyśmy mrożone prawdziwki, podgrzybki, kozaki i opieńki, które zebrałyśmy jesienią. Do placków można również przygotować sos z tego przepisu. Gorąco polecamy! :)
 

Składniki, 4 porcje:
Sos grzybowy
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 łyżki masła
500 g różnych leśnych grzybów świeżych lub mrożonych (np. borowiki, podgrzybki, kozaki, opieńki)
200 ml wody
3 szczypty soli
50 ml śmietany kremówki 36 % / 30%
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta pieprzu ziołowego

Placki ziemniaczane
1,5 kg ziemniaków mączystych
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
olej rzepakowy do smażenia

1.     Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor na oliwie i maśle.
2.     Grzyby przekroić na pół lub na 4 części, dodać do cebuli i smażyć na średnim ogniu przez 3 min, często mieszając.
3.     Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum.
4.     Posolić i gotować przez 15 min na małym ogniu.
5.     Wlać śmietankę, dodać pieprz i gotować przez ok. 2 min, aż sos zgęstnieje.
6.     Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć razem z cebulą na tarce o najmniejszych oczkach.
7.     Wbić jajko, wsypać mąkę, posolić, popieprzyć i wymieszać.
8.     Rozgrzać patelnię, wlać olej i kłaść po 3 duże łyżki masy ziemniaczanej na 1 placek, formując większe placki.
9.     Smażyć z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu.
10.  Placek położyć na talerz, nałożyć sos grzybowy na połowie placka i zgiąć go delikatnie na pół.



0 komentarze:

Prześlij komentarz