Pralinki z konfiturą z płatków róż

Drukuj

Połączenie czekolady z konfiturą z płatków róż jest naprawdę wyjątkowe. Robi się je dość szybko i nie jest to takie trudne, jakby się mogło wydawać. Warstwa czekolady jest delikatna i przyjemnie łamie się w ustach, pozwalając rozkoszować się pysznym, różanym musem. Do pralinek możecie użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady, jak i samej mlecznej. Czekoladki pięknie się prezentują i idealnie nadają się na świąteczne prezenty dla najbliższych. 
 

Składniki, 20 sztuk:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
konfitura z płatków róż (ok. 10 łyżeczek)

foremka do pralinek
pędzelek

1.     Foremkę włożyć do lodówki.
2.     Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć. Zdjąć z ognia i pozostawić na garnuszku z wodą.
3.     Konfiturę przecedzić przez sitko.
4.     Zebrane płatki zmiksować blenderem z odrobiną różanego syropu. Jeżeli mus jest zbyt gęsty – wlać troszkę syropu; jeżeli zbyt rzadki – odparować płyn do uzyskania odpowiedniej gęstości (w lodówce dodatkowo stężeje). Konfitura w trakcie gotowania ciemnieje i traci swój różowy kolor.
5.     Wgłębienia w foremce wysmarować czekoladą za pomocą pędzelka i wstawić do lodówki na 10 min. Starać się nie wyjeżdżać za linię, bo później może być ciężko oderwać zastygniętą czekoladę od pralinek.
6.     Ponownie posmarować wgłębienia czekoladą i wstawić do lodówki na 10 min.
7.     Wypełnić je musem z płatków róż, zostawiając od góry 2 mm miejsca na czekoladę.
8.     Wypełnić do końca czekoladą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.
9.     Pralinki delikatnie wyjąć z foremki.




0 komentarze:

Prześlij komentarz