Gołąbki

Drukuj

Kolejny domowy obiadek – pyszne gołąbki naszej mamusi :) To jedno z naszych ulubionych dań z dzieciństwa. Najbardziej smakują nam gołąbki odsmażane na drugi dzień. Sos pomidorowy jest pysznie maślany i świetnie do nich pasuje. Można go również zmiksować blenderem dla uzyskania jednolitej konsystencji.
 
Składniki, 20 sztuk:
Gołąbki
1 duża biała kapusta
2 woreczki białego ryżu
1 duża cebula
3 łyżki oleju rzepakowego / oliwy z oliwek extravergine
1 kg mielonego mięsa wieprzowego (karkówka)
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
2 szklanki wody / bulionu

Sos pomidorowy
1 mała cebula
łyżka masła
500 ml przecieru pomidorowego / passaty pomidorowej z kilkoma listkami świeżej bazylii i łyżeczką cukru
3 łyżki śmietany kremówki 36%
szczypta soli lub do smaku

1.     W dużym garnku nastawić wodę na kapustę.
2.     Ryż ugotować w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu.
3.     Kapustę obrać z pierwszych liści, wyciąć głąb i włożyć ją do garnka z wrzącą wodą wycięciem do dołu.
4.     Gotować pod przykryciem przez 10 min na małym ogniu, wyjąć i zdjąć tylko te liście, które same odchodzą.
5.     Kapustę włożyć z powrotem do garnka i gotować przez kilka minut. Wyjąć, zdjąć kilka liści i powtarzać czynność do odparowania wszystkich liści.
6.     Delikatnie ściąć gruby nerw z każdego liścia.
7.     Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor.
8.     Piekarnik nastawić na 180°C.
9.     Mięso przełożyć do dużej miski, dodać ryż, cebulę, sól, pieprz i wymieszać ręką.
10.  Kłaść łyżką farsz na liście i zawijać: założyć na mięso dolną część liścia, następnie złożyć boki do środka i zawinąć.
11.  Naczynie żaroodporne wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty.
12.  Gołąbki układać w naczyniu, przykryć je pozostałymi liśćmi i zalać dwiema szklankami wody.
13.  Przykryć pokrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości kapusty przez ok. 1,5 h.
14.  Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle w rondelku.
15.  Wlać przecier pomidorowy i zagotować.
16.  Dodać śmietanę, sól, wymieszać i zagotować.
17.  Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.





0 komentarze:

Prześlij komentarz