Pralinki z masą orzechową

Drukuj

Zostało nam trochę masy orzechowej z nadziewania pierniczków, więc postanowiłyśmy wykorzystać ją do tych czekoladek. Był to strzał w dziesiątkę: są bardzo dobre i odpowiednio orzechowe. Do pralinek możecie włożyć po 1 orzeszku laskowym oraz użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady, jak i samej mlecznej. W wersji dla dzieci likier orzechowy należy zastąpić mlekiem.
 
Składniki, 20 sztuk:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
masa orzechowa z połowy porcji
1 łyżka likieru orzechowego / mleka

foremka do pralinek
pędzelek

1.     Foremkę włożyć do lodówki.
2.     Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć. Zdjąć z ognia i pozostawić na garnuszku z wodą.
3.     Masę orzechową rozrzedzić lekko likierem orzechowym lub mlekiem i wymieszać.
4.     Wgłębienia w foremce wysmarować czekoladą za pomocą pędzelka i wstawić do lodówki na 10 min. Starać się nie wyjeżdżać za linię, bo później może być ciężko oderwać zastygniętą czekoladę od pralinek.
5.     Ponownie posmarować wgłębienia czekoladą i wstawić do lodówki na 10 min.
6.     Wypełnić je masą orzechową, zostawiając od góry 2 mm miejsca na czekoladę.
7.     Wypełnić do końca czekoladą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.
8.     Pralinki delikatnie wyjąć z foremki.



2 komentarze: